Internationaal27 apr '23 16:30Aangepast op 27 apr '23 22:23

Liveblog | Poetin: nauwere samenwerking Rusland en Turkije

Auteur: BNR Webredactie

Het is dag 428 van de oorlog in Oekraïne. Volg het laatste nieuws over de oorlog en alle gevolgen ervan in dit liveblog.

Dit liveblog wordt niet meer bijgewerkt

Beelden van de stad Bachmoet.
Beelden van de stad Bachmoet. (ANP / Associated Press)

Poetin: nauwere samenwerking Rusland en Turkije

16:30 | Volgens de Russische president Vladimir Poetin gaan Turkije en Rusland de samenwerking op het gebied van economie, handel en landbouw vergroten. Poetin sprak, via een videoverbinding, op een ceremonie ter gelegenheid van de levering van nucleaire brandstof aan de eerste kerncentrale van Turkije, die door Rusland wordt gebouwd.

Hij zei verder dat beide landen werken aan een initiatief van Erdogan om uit Russisch graan vervaardigd meel te sturen naar landen die daaraan behoefte hebben.

Wagner ontkent opschorting gevechten Bachmoet, 'was een grap'

15:45 | Het hoofd van de Russische huurlingengroep Wagner zei dat hij een grapje maakte toen hij zei dat zijn mannen het artillerievuur in Bachmoet zouden opschorten om Oekraïense troepen aan de andere kant van de frontlinie in staat te stellen de stad aan Amerikaanse journalisten te laten zien.

Jevgeni Prigozjin zei in een audioboodschap: 'Er is een besluit genomen om het artillerievuur op te schorten zodat Amerikaanse journalisten veilig Bachmoet kunnen filmen en naar huis kunnen gaan.' Daar voegde hij later aan toe: 'Jongens, dit is militaire humor. Humor, en niets meer... Het was een grap.'

Amerika mag vastgehouden verslaggever niet bezoeken

14:46 | Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken van heeft een verzoek van de Amerikaanse ambassade om de vastgehouden Wall Street Journal-verslaggever Evan Gershkovich te bezoeken afgewezen. Het besluit volgt op een Amerikaanse besluit om de visums van een groep Russische journalisten in te trekken. Deze zouden met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov meereizen naar New York voor een bezoek aan de Verenigde Naties.

Gershkovich werd vorige maand gearresteerd door Rusland, op beschuldiging van spionage. Volgens de VS wordt hij onterecht vastgehouden.

'Gesprek Xi en Zelenski is nederlaag voor het Westen’

13:30 | Het gesprek tussen de Oekraïense president Zelenski en de Chinese leider Xi Jinping is een nederlaag voor het Westen. ‘Wij kunnen dit dus kennelijk helemaal niet zelf oplossen. Het gebeurt in onze achtertuin, maar China moet erbij komen voor een oplossing.’ Dat zegt Rob de Wijk, defensiespecialist en directeur van het Haags Centrum voor Strategische Studies (HCSS) in de podcast Boekestijn en De Wijk.

‘Ik vind het prima maar je moet je wel realiseren dat China hier een rol op zich neemt die tot voor kort was weggelegd voor het Westen. Dat dit naar China verschuift is heel bijzonder en voor het Westen is het een soort nederlaag. China heeft eerder successen geboekt in het Midden-Oosten met de toenadering tussen Iran en Saudi-Arabië. Je ziet dat de wereldorde verschuift.'

Kremlin niet negatief over gesprek Xi en Zelenski

12:15 | Het Kremlin staat niet negatief tegenover het telefoongesprek dat de Chinese en Oekraïense presidenten Xi Jinping en Volodimir Zelenski woensdag hielden. Woordvoerder Dmitri Peskov zei desgevraagd dat Moskou 'alles dat een einde zou kunnen maken aan het conflict in Oekraïne; verwelkomt.

Het was de eerste keer dat de leiders van Beijing en Kyiv elkaar spraken sinds de Russische invasie van vorig jaar februari. Xi drong opnieuw aan op vredesonderhandelingen en een wapenstilstand. Rusland is daar enthousiast over, maar voor Oekraïne zijn gesprekken op dit moment onacceptabel, omdat dat vrijwel zeker zou betekenen dat het grondgebied moet afstaan dat door de Russen is ingelijfd.

Dat Rusland het gesprek niet verwerpt neemt volgens Peskov niet weg dat het vast blijft houden aan de doelen die gesteld zijn voor de 'speciale militaire operatie', zoals Moskou de oorlog in Oekraïne noemt.

NAVO heeft bijna alle beloofde wapens geleverd aan Oekraïne

11:46 | Oekraïne heeft inmiddels 'meer dan 98 procent' van de beloofde wapens van de NAVO ontvangen. Volgens secretaris-generaal Jens Stoltenberg gaat het om 1550 gepantserde wagens en 230 tanks.

Stoltenberg zegt dat het bondgenootschap zeker negen Oekraïense brigades heeft opgeleid. Ook ging hij in op het telefoongesprek tussen president Volodimir Zelenski en zijn Chinese collega Xi Jinping van woensdag. Stoltenberg verwelkomt het belletje, maar zegt ook dat het niet wegneemt dat Beijing nog altijd de Russische invasie niet veroordeeld heeft. De NAVO hoopt dat Xi druk uitoefent op Moskou om een eind te maken aan de oorlog.

'Meterslange luchtdoelraket gevonden in Polen'

09:30 | In het Noorden van Polen is een 'ongeïdentificeerd militair object' gevonden in de buurt van de stad Bydgoszcz. Dat hebben de Poolse minister van Defensie en de minister van Justitie bekendgemaakt. Het object zou in een bos zijn gevonden.

Volgens Poolse media gaat het om de resten van een 'meterslange' raket, vooralsnog is niet bekend waar het object vandaan komt. Het bos is afgesloten en wordt bewaakt door militairen.

Oekraïens leger steekt Dnipro over bij Cherson

09:16 | Het Oekraïense leger heeft de rivier de Dnipro overgestoken bij de stad Cherson. Volgens Al Jazeera zijn de Oekraïners gezien bij het dorp Olesjky op de oostkust van de rivier. Ook Russische bloggers maken melding van de oversteek.

De afgelopen dagen gingen al meer berichten rond op sociale media over Oekraïense bootjes die de rivier overstaken naar het gebied dat door de Russen is bezet. De verwachting is dat Oekraïne een nieuw offensief voorbereidt en meer gebied wil veroveren.

Dode en gewonden bij Russische raketaanval

08:00 | Bij een Russische raketaanval op de Oekraïense stad Mykolaiv, in het zuiden van het land, is één dode gevallen. Ruim twintig mensen raakten gewond. Volgens de gouverneur van de gelijknamige regio zijn een flatgebouw en een woning geraakt.

Volgens de Oekraïense president Zelenski is de aanval uitgevoerd met Kalibr-raketten die vanuit de Zwarte Zee zijn gelanceerd, zo zegt hij op Telegram.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen