Internationaal30 apr '23 18:17

Grootste LNG-koper ter wereld verwacht prijsstijging komende winter

Auteur: Myrthe Koopman

De grootste inkoper van vloeibaar aardgas (LNG) zegt dat er dit jaar een risico is op meer marktvolatiliteit. Dat meldt Bloomberg. Volgens voorzitter Yukio Kani van Jera Co. zijn de lage prijzen van LNG momenteel grotendeels te danken aan de zachte winter en de mindere vraag vanuit China door de coronamaatregelen die daar lange tijd van kracht waren.

De grootste inkoper van vloeibaar aardgas (LNG) zegt dat er dit jaar een risico is op meer marktvolatiliteit.
De grootste inkoper van vloeibaar aardgas (LNG) zegt dat er dit jaar een risico is op meer marktvolatiliteit. (ANP / BELGA)

Kani denkt dat komende winter de prijzen voor vloeibaar aardgas zullen stijgen door de toenemende invoercapaciteit en Europa en China. Er is volgens de voorzitter van Jera Co. geen gelegenheid voor kopers om 'hun waakzaamheid te laten zakken'.

Afname van de vraag

Jera Co., een onderneming van Tokyo Electric Power Co Holdings Inc. en Chubu Electric Power Co, kondigde vrijdag aan dat het akkoord ging met een 20-jarige overeenkomst om LNG te kopen van de voorgestelde terminal van Venture Global LNG Inc. in Louisiana.

Lees ook | Duitsland wil Nord Stream-pijpleidingen gebruiken voor LNG-netwerk

Hoewel het bedrijf verwacht dat de Japanse vraag naar LNG in het komende decennium zal afnemen, zou het kunnen verrassen door vlak te blijven als er meer datacenters en halfgeleiderfabrieken worden gebouwd, stelt Kani. 'Die twee faciliteiten slurpen elektriciteit, wat het moeilijk maakt om de vraagvooruitzichten te lezen', zei hij.

Ammoniak en waterstof

Jera Co. ondersteunt ook de Japanse plannen om ammoniak en waterstof te gebruiken om bestaande thermische centrales koolstofvrij te maken. De strategie heeft tegenstand gekregen van andere landen, onlangs nog op de bijeenkomst van de ministers van energie en milieu van de Groep van Zeven.

Lees ook | 'Energiecrisis kan nog jaren duren'

Het gebruik van ammoniak voor elektriciteitsopwekking kan een aanzienlijke vraag creëren die investeringen in de toeleveringsketen rechtvaardigt, vergelijkbaar met hoe Japan 50 jaar geleden de LNG-industrie hielp ontstaan, aldus Kani.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen