Internationaal2 mei '23 11:31

Yellen: 'Doorbraak schuldenplafond moet komen, anders is 1 juni het geld op'

Auteur: Myrthe Koopman

Er moet een doorbraak komen in de discussie over het Amerikaanse schuldenplafond. Dat zegt de Amerikaanse minister Janet Yellen van Financiën. Daarbij stelt zij ook een ultimatum, want als er niets verandert is het geld 1 juni al op. Volgens VS-strateeg Philip Marey van Rabobank wordt het de komende maanden spannend. 'Er werd al verwacht dat Amerika in de tweede helft van dit jaar wegzakt in een recessie, maar dit kan het allemaal nog meer versnellen.'

Er moet een doorbraak komen in de discussie over het Amerikaanse schuldenplafond. Dat zegt de Amerikaanse minister Janet Yellen van Financiën. Daarbij stelt zij ook een ultimatum, want als er niets veranderd is het geld 1 juni al op.
Er moet een doorbraak komen in de discussie over het Amerikaanse schuldenplafond. Dat zegt de Amerikaanse minister Janet Yellen van Financiën. Daarbij stelt zij ook een ultimatum, want als er niets veranderd is het geld 1 juni al op. (ANP / AFP)
‘Dit toont hoe disfunctioneel het politieke systeem in de Verenigde Staten is’
Philip Marey, VS-strateeg bij Rabobank

Marey stelt dat de strijd om het schuldenplafond aantoont hoe 'disfunctioneel' het politieke systeem in de Verenigde Staten is. 'Steeds wanneer de Republikeinen een meerderheid hebben in het Huis van Afgevaardigden, zie je dat dit proces zich herhaalt. Dit probleem was er ook al in 2011 en dat leidde tot een downgrade van de VS.'

Default

Momenteel kampen de Verenigde Staten met enorme schulden, waardoor een faillissement aanstaande lijkt. Het gevolg daarvan zou zijn dat het land in gebreke blijft bij het aflossen van de schulden. Als Amerika in een default komt, kunnen er geen uitkeringen en salarissen meer worden betaald en is het land ook niet langer in staat om te lenen. Die gedachte leidt ertoe dat het vertrouwen van de financiële markten langzaam wegebt, merkt ook Marey.

Lees ook | Amerikaanse recessie 'lijkt onvermijdelijk'

'Zo zie je op de geldmarkt dat men de voorkeur heeft voor treasury bills – die lopen namelijk op de korte termijn af. De angst heerst dat wanneer men op de lange termijn geld leent aan de overheid, het niet meer terug wordt betaald', legt de VS-strateeg uit. 'De markten waren er al op aan het voorsorteren en het wordt nu alleen maar erger.'

Op de knieën

De tussentijdse verkiezingen in de VS lijken daarbij extra roet in het eten te gooien. De Republikeinen willen af van een aantal plannen van president Joe Biden. Maar Biden wil niet buigen en dus lijkt het erop dat deze politieke impasse het land straks economisch gezien op de knieën krijgt.

‘Het wordt een patstelling ’
Philip Marey, VS-strateeg bij de Rabobank

'Vorige week hebben de Republikeinen een wetsvoorstel aangenomen in het Huis van Afgevaardigden waarmee ze willen bezuinigen in ruil voor een verhoging van het schuldenplafond. Maar Biden wil daar niet aan beginnen. Hij wil op een onconventionele manier het schuldenplafond verhogen. Dat wordt dus een patstelling', licht Marey toe.

Schrikbarend snel

Maar de concrete deadline van 1 juni die nu door Yellen is aangekondigd komt steeds dichterbij. 'Mede door tegenvallende belastinginkomsten moet er meer geld worden geleend, maar het schuldenplafond is al hoog en fors gestegen. De Republikeinen willen dus bezuinigen, maar Democraat Biden wil dat niet, het wordt een spannende situatie', denkt Marey. 'En de deadline van 1 juni is schrikbarend snel, voor zowel de Democraten als de Republikeinen.'

Lees ook | Faillissement Verenigde Staten aanstaande: 'Het mag niet gebeuren'

De VS-strateeg verwacht dan ook dat beide partijen de komende tijd de kaarten tegen borst houden om uiteindelijk op het laatste moment toch tot het besluit te komen dat het schuldenplafond tijdelijk buiten werking wordt gesteld. 'Daarmee kopen ze tijd, maar ik denk dat beide partijen uiteindelijk water bij de wijn moeten doen. Het wordt de komende maanden wel heel precaire.' Over een week gaat president Biden in gesprek over het schuldenplafond met zowel de leiders van de Republikeinen als van de Democraten.

Lees ook | Amerikaanse centrale bank staat voor lastige keuzes met aankomende rentebesluit


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen