Internationaal9 mei '23 06:30Aangepast op 9 mei '23 11:18

Mark Rutte dit jaar niet actiefste leider van Europa

Auteur: Luc de Klerk

Hoewel de Nederlandse premier Mark Rutte over het algemeen bekendstaat als zeer actieve regeringsleider in Europa, ontmoette hij dit jaar pas zes andere Europese leiders op een bilaterale top. Op de Dag van Europa inventariseert BNR hoe Europese leiders scoren op het gebied van bilaterale ontmoetingen. 'Die zijn nou eenmaal goed voor de persoonlijke contacten', aldus historicus en oud-adviseur van Rutte, Ivo van de Wijdeven.

Hoewel de Nederlandse premier Mark Rutte over het algemeen bekendstaat als zeer actieve regeringsleider in Europa, ontmoette hij dit jaar pas zes andere Europese leiders op een bilaterale top. Op de Dag van Europa kijkt BNR hoe Europese leiders scoren op het gebied van bilaterale ontmoetingen. 'Die zijn nou eenmaal goed voor de persoonlijke contacten', aldus historicus en oud-adviseur van Rutte, Ivo van de Wijdeven.
Hoewel de Nederlandse premier Mark Rutte over het algemeen bekendstaat als zeer actieve regeringsleider in Europa, ontmoette hij dit jaar pas zes andere Europese leiders op een bilaterale top. Op de Dag van Europa kijkt BNR hoe Europese leiders scoren op het gebied van bilaterale ontmoetingen. 'Die zijn nou eenmaal goed voor de persoonlijke contacten', aldus historicus en oud-adviseur van Rutte, Ivo van de Wijdeven. (ANP/Bart Maat)

De Oekraïense president Volodimir Zelenski greep vorige week de aandacht met een onverwacht bezoek aan ons land. Ondanks dat het geen concrete toezeggingen opleverde, bleek het persoonlijke bezoek zeer effectief in het agenderen van de Oekraïense zaak. Persoonlijke ontmoetingen stellen regeringsleiders in staat dingen af te spreken die ze anders niet hadden gedaan. 'Op Zoom kun je toch minder goed de lichaamstaal van mensen zien', benadrukt Van de Wijdeven. 'Als je echt zaken wil doen, spreek je ook liever fysiek af.'

Spanje: niet invloedrijk, wel actief

Premier Pedro Sanchez doet het op bilateraal gebied beduidend beter dan Rutte. Hij bezocht dit jaar al twaalf andere Europese leiders, waarmee hij 'koploper' is van alle 27 Europese leiders. Dat is verrassend, want als vierde economie van Europa staat Spanje niet te boek als een invloedrijk land. Dat Sanchez desondanks zo veel leiders sprak is deels te verklaren door het voorzitterschap van Raad van de Europese Unie dat Spanje in juni overneemt van Zweden. Dat plaatst het Iberische land de aankomende periode in het midden van het Europese bestuur.

Daarbij is niet ieder bezoek even relevant voor de statuur van een leider volgens Van Wijdeven. 'Maar als je vaak te gast bent bij de grote lidstaten, Duitsland, Frankrijk en Italië, dan doe je het wel goed.' Sanchez bezocht naast zijn drukke Europese agenda dit jaar ook de Chinese president Xi Jinping.

Totaal aantal ontmoetingen van Europese leiders in 2023. Alleen fysieke ontmoetingen zijn geteld.
Totaal aantal ontmoetingen van Europese leiders in 2023. Alleen fysieke ontmoetingen zijn geteld. (BNR Nieuwsradio)

Wandelgangen

De bilaterale ontmoetingen zijn volgens Van de Wijdeven belangrijk om de neuzen dezelfde kant op te krijgen. 'Er zijn altijd dingen die niet noodzakelijkerwijs vooraf vast staan. Bilaterale ontmoetingen lijken een beetje op deals in de wandelgangen.'

Hoewel onze eigen premier Mark Rutte bekend staat als zeer actief op de Europese scene, had hij dit jaar slechts een bilaterale ontmoeting met zes andere Europese leiders. Daaronder bevinden zich wel de in Europa zeer invloedrijke leiders van Duitsland en Frankrijk. De Franse president Emmanuel Macron kwam zelfs twee keer naar Den Haag en deze week spreekt Rutte de Braziliaanse president Lula.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen