Internationaal4 mei '23 13:30

Hongaars parlement stemt in met hervormingen

Auteur: BNR Webredactie

Het Hongaarse parlement heeft met een overweldigende meerderheid een reeks hervormingen goedgekeurd om de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht te verbeteren. Dat meldt Bloomberg. Hongarije hoopt hiermee toegang te krijgen tot de miljarden die door de Europese Commissie zijn bevroren omdat het land niet voldoet aan de Europese rechtsstaatcriteria.

De Hongaarse premier Viktor Orbán. Het Hongaarse parlement heeft met een overweldigende meerderheid een reeks hervormingen goedgekeurd om de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht te verbeteren. Dat meldt Bloomberg.
De Hongaarse premier Viktor Orbán. Het Hongaarse parlement heeft met een overweldigende meerderheid een reeks hervormingen goedgekeurd om de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht te verbeteren. Dat meldt Bloomberg. (ANP / AFP / Attila Kisbenedek)

De EU heeft de uitbetaling van ongeveer 21,5 miljard aan zogeheten cohesiesubsidies in de ijskast gezet. De wetgeving, die op 1 juni van kracht wordt, is onderdeel van de 27 voorwaarden waar de regering van Orbán aan moet voldoen om toegang te krijgen tot die EU-middelen.

Lees ook | Hongarije sluit nieuwe gasdeal met Rusland

Ondermijning

Zo eist de Europese Commissie onder andere dat Boedapest een onafhankelijke anti-corruptie-waakhond in het leven roept en de Europese anti-fraude-toezichthouder alle vrijheid geeft om onafhankelijk onderzoek te doen in Hongarije. Het land ligt niet alleen al jarenlang onder vuur vanwege grootschalige corruptie, de Hongaarse regering heeft de eigen rechtsstaat ook ondermijnd door onafhankelijke rechters, officieren van justitie en media aan te pakken.

De wetgeving waarmee het Hongaarse parlement nu mee heeft ingestemd herstelt de onafhankelijkheid en verruimt de bevoegdheden van de Nationale Raad voor Justitie (OBT), het zelfbesturend orgaan van rechters. Ze draait ook een aantal wijzigingen terug die de regering halverwege de jaren 2010 doordrukte.

Lees ook | Hongarije en EU dichtbij akkoord over bevroren subsidies

Zo krijgt de OBT weliswaar advies over wetsontwerpen die van invloed zijn op het justitiële stelsel, de Raad heeft geen vetorecht. Voor de Hongaarse oppositie reden om zich van stemming te onthouden en op te roepen tot een verdere uitbreiding van de bevoegdheden van de OBT.

Vier voorwaarden

Vicevoorzitter voor Waarden en Transparantie Vera Jourova van het Europees Parlement verwelkomde de goedkeuring van de wetten, maar zei ook dat het wetgevingspakket slechts vier van de 27 voorwaarden van de Europese Commissie vertegenwoordigt. Voordat Hongarije toegang krijgt tot de eerste tranches van het geld zijn we enkele maanden verder. De Hongaarse plannen moeten nog een positieve beoordeling van de Europese Commissie krijgen én de aanvaarding door de individuele lidstaten.

Dankzij de bevriezing van de EU-fondsen is de Hongaarse economie dit jaar ernstig in de problemen gekomen waardoor de regering-Orbán zich gedwongen zag flink te snijden in de uitgaven.

Lees ook | PvdA: Vlag kan in Hongarije nog niet uit


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen