Internationaal8 mei '23 18:43Aangepast op 8 mei '23 20:25

'EU wil Chinese bedrijven op zwarte lijst voor handel met Rusland'

Auteurs: Jorn Lucas en Remy Kock

De Europese Commissie wil verschillende Chinese bedrijven op een zwarte lijst zetten, omdat zij betrokken zouden zijn bij het omzeilen van de sancties tegen Rusland. Door ze op een zwarte lijst te plaatsen, wordt de handel met Rusland moeilijker gemaakt, zo is de gedachte. Dat meldt persbureau Reuters.

De EU-lidstaten spreken woensdag over nieuwe sancties tegen Rusland. Deze zullen gericht zijn op het bestrijden van handel met Rusland via landen als China, Turkije, de Verenigde Arabische Emiraten, landen in Centraal-Azië en de Kaukasus. De verwachting is niet dat er woensdag al een akkoord wordt gesloten over de sancties. Het plan zou vandaag naar de lidstaten zijn gestuurd.

Lees ook | Bondgenoten Oekraïne willen totaal exportverbod Rusland

Bedrijven en personen

In het geval van China zou het gaan om zeven bedrijven die geen handel meer mogen drijven met de EU. Volgens de Financial Times gaat het om 3HC Semiconductors, King-Pai Technology, Sinno Electronics, Sigma Technology, Asia Pacific Links, Tordan Industry en Alpha Trading Investments.

Op de zwarte lijst staan ook personen die mogelijk betrokken zijn bij de deportatie van Oekraïense kinderen en het vervoer van cultuurgoederen naar Rusland vanuit het oorlogsgebied in Oekraïne, aldus de bronnen tegen Reuters.

Lees ook | Duitse minister: harder optreden tegen omzeilen sancties Rusland

Het zou de eerste keer zijn dat de China door de EU wordt gestraft voor steun aan de Russen in hun strijd tegen Oekraïne. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft eerder gewaarschuwd dat de EU niet de 'verkeerde weg' moet inslaan. Hij zei daarbij dat China bereid is actie te ondernemen om de rechten en belangen te beschermen. 'China verzet zich tegen acties die de samenwerking tussen China en Rusland belemmeren'.

Sanctierechtadvocaat Heleen over de Linden denkt dat ook het elfde sanctiepakket succesvol zal zijn. Ze benadrukt dat de Verenigde Staten altijd voorop lopen met sancties. 'Dat hebben ze goed uitgedacht en ze doen het ook al een aantal decennia', stelt ze. 'Dus waarschijnlijk heeft het zin. Je moet zoveel mogelijk proberen te pakken, en daaruit zal altijd blijken dat de ene sanctie effectiever is dan de andere.'

Ursula van der Leyen, president van de Europese Commissie. Europa wil verschillende Chinese bedrijven op een zwarte lijst zetten.
Ursula van der Leyen, president van de Europese Commissie. Europa wil verschillende Chinese bedrijven op een zwarte lijst zetten. (ANP / Associated Press)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen