Internationaal10 mei '23 11:32

Oekraïne heeft maar één kans met offensief

Auteur: Mark van Harreveld

Het Oekraïense tegenoffensief is een one shot opportunity. Dat zegt hoogleraar Oorlogsstudies Frans Osinga van de Universiteit Leiden. Ze moeten het dus in één keer goed doen: 'We hebben niet weer als Westen 350 tanks en 500 pantservoertuigen klaar staan om Oekraïne te ondersteunen.' En dat verklaart waarom de voorbereidingen lang duren én waarom de Tsjechische president Pavel zegt dat het land er nog niet klaar voor is.

Volgens Osinga sorteert Oekraïne dan ook voor op beperkte terreinwinst. 'Oekraïne doet nu al aan expectation management: verwacht niet een al te groot offensief over dat 1000 kilometer lange front. We gaan niet alle Russen terugdrijven achter de de oorspronkelijke grenzen, we zijn al blij als we een stuk territorium kunnen terugwinnen, bijvoorbeeld bij Melitopol en Zaporizja.' Osinga denkt dat de Oekraïners bij de Krim en de Donbas een wig zullen drijven tussen Russische eenheden om van daaruit het komende het offensief te continueren.
Volgens Osinga sorteert Oekraïne dan ook voor op beperkte terreinwinst. 'Oekraïne doet nu al aan expectation management: verwacht niet een al te groot offensief over dat 1000 kilometer lange front. We gaan niet alle Russen terugdrijven achter de de oorspronkelijke grenzen, we zijn al blij als we een stuk territorium kunnen terugwinnen, bijvoorbeeld bij Melitopol en Zaporizja.' Osinga denkt dat de Oekraïners bij de Krim en de Donbas een wig zullen drijven tussen Russische eenheden om van daaruit het komende het offensief te continueren. (ANP / AFP / Aris Messinis)

Volgens Osinga waarschuwt de Tsjechische president dat Oekraïne niet te lichtzinnig het offensief moet ingaan en eigenlijk maar één gelegenheid krijgt om het goed te doen, de one shot opportunity. Niet alleen omdat het Westen niet opnieuw zo veel tanks, pantserwagens, artillerie en munitie kan leveren, maar ook omdat de Russen beter voorbereid zijn. 'Rusland heeft zich, anders dan in september vorig jaar, enorm goed ingegraven. Overal zijn tankgrachten en loopgraven.'

Beperkte winst

Volgens Osinga sorteert Oekraïne dan ook voor op beperkte terreinwinst. 'Oekraïne doet nu al aan expectation management: verwacht niet een al te groot offensief over dat 1000 kilometer lange front. We gaan niet alle Russen terugdrijven achter de de oorspronkelijke grenzen, we zijn al blij als we een stuk territorium kunnen terugwinnen, bijvoorbeeld bij Melitopol en Zaporizja.' Osinga denkt dat de Oekraïners bij de Krim en de Donbas een wig zullen drijven tussen Russische eenheden om van daaruit het komende jaar het offensief te continueren.

Natte lente

Wanneer het Oekraïense offensief begint, blijft gissen. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het verrassingseffect, maar volgens Osinga ook met de grondgesteldheid. 'Het is een waanzinnig natte lente geweest en ze willen gewoon zeker weten dat hun pantserwagens en tanks met daarachter die colonne van vrachtwagens met munitie en voedsel gewoon in hoog tempo door kunnen rijden.'

Lees ook | 'Oekraïne is niet klaar voor een tegenoffensief'

Bovendien blijft het westerse materiaal Oekraïne binnendruppelen, dus echt haast hebben de Oekraïners niet, aldus de hoogleraar. Het is de Oekraïners er veel aan gelegen om het offensief te laten slagen. Gebeurt dit namelijk niet, dan zou het westerse draagvlak weleens snel kunnen afkalven en wordt Zelenski ongetwijfeld richting onderhandelingstafel geduwd, een scenario waarin hij per se niet wil belanden.

‘Het is een waanzinnig natte lente geweest en ze willen gewoon zeker weten dat ze in hoog tempo door kunnen rijden ’
Frans Osinga, hoogleraar Oorlogsstudies Universiteit Leiden

Nieuwe steun

Vooralsnog krijgt Oekraïne echter een nieuw Amerikaans steunpakket ter waarde van 1,2 miljard dollar, onder meer voor de aankoop van nieuwe luchtafweersystemen, munitie en trainingen. Volgens Osinga wijkt dit pakket af van zijn voorgangers: 'Het is in feite een hoop geld waarmee de Amerikanen ten behoeve van Oekraïne orders gaan plaatsen bij de militaire industrie.' Andere pakketten bestonden uit materieel uit de Amerikaanse voorraden, dit materiaal moet nog aangeschaft worden.

Oekraïne vraagt volgens Osinga voortdurend om munitie, in het nieuwe pakket zit met name veel munitie voor de luchtverdedigingssystemen. Die luchtverdediging is Kievs prioriteit - om de Russische kruisraketten neer te halen hebben de Oekraïense strijdkrachten de afgelopen dagen zo'n 1.500 luchtafweerraketten verschoten.

Volg de nieuwste ontwikkelingen in Oekraïne hier in ons liveblog


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen