Internationaal11 mei '23 19:51

Belastingvoordeel en subsidies voor vergroening Franse industrie

Auteur: ANP

De Franse president Emmanuel Macron wil investeringen in zonne- en windenergie, batterijen en warmtepompen aanjagen met belastingvoordelen. Die technologieën worden steeds belangrijker voor de overgang naar schonere energiebronnen en zijn dus ook van strategische waarde. Ook zint Macron op een aanpassing van aanschafsubsidies voor elektrische auto's die vooral in Europa geproduceerde voertuigen aantrekkelijker maken.

De Franse president Emmanuel Macron wil investeringen in zonne- en windenergie, batterijen en warmtepompen aanjagen met belastingvoordelen. Ook zint Macron op een aanpassing van aanschafsubsidies voor elektrische auto's die vooral in Europa geproduceerde voertuigen aantrekkelijker maken.
De Franse president Emmanuel Macron wil investeringen in zonne- en windenergie, batterijen en warmtepompen aanjagen met belastingvoordelen. Ook zint Macron op een aanpassing van aanschafsubsidies voor elektrische auto's die vooral in Europa geproduceerde voertuigen aantrekkelijker maken. (ANP / SIPA Press France)

Die plannen zijn een antwoord op de honderden miljarden dollars waarmee de Amerikaanse regering de eigen industrie wil vergroenen, wat in Europa leidde tot zorgen over de concurrentie met de Verenigde Staten. De Amerikanen dreigen namelijk veel fabrikanten weg te lokken uit de Europese Unie met hun royale belastingvoordelen en subsidies.

Lees ook | Europese Unie werkt aan eigen Inflation Reduction Act

Maakindustrie

Macron kondigde zijn plannen voor de versterking van de Franse industrie aan tijdens een bijeenkomst in het Elysée met parlementariërs en kopstukken uit het bedrijfsleven. Volgens hem is het voor Frankrijk en de EU van groot belang om een eigen sterke maakindustrie te hebben op 'economisch niveau, geopolitiek niveau en voor de eenheid van het land'.

Details van enkele van de aangekondigde maatregelen worden volgende week bekendgemaakt in een wetsvoorstel voor de 'groene industrie'. Andere voornemens werkt de Franse regering uit in haar begrotingsvoorstel voor 2024.

Lees ook | Kabinet pakt meer regie om industrie sneller te verduurzamen

Elektrische auto

Macron hoopt in Europa geproduceerde elektrische auto's aantrekkelijker te maken door aanschafsubsidies alleen toe te kennen voor exemplaren die zonder veel CO2-uitstoot zijn gemaakt. Fabrikanten in Frankrijk zouden daar indirect van kunnen profiteren doordat relatief veel energie van kerncentrales komt.

Om de eigen industrie een stimulans te geven wil Macron ook meer investeren in opleidingen. Daarnaast moet de tijd die het kost om een fabriek te openen in Frankrijk met de helft omlaag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen