Internationaal20 mei '23 09:00

'Een verbod op Heineken is wel goed'

Auteur: Mark van Harreveld

Dubai exporteert auto's naar Rusland, India koopt grote hoeveelheden Russische olie en Heineken lanceert 60 nieuwe merken op de Russische markt. Hoewel de Europese Commissie inmiddels het elfde sanctiepakket heeft afgekondigd, dringt de vraag zich op of die sancties überhaupt wel werken. 'Er wordt om sancties heen gewerkt, en daar is extra druk voor nodig om te zorgen dat dat niet gebeurt', zegt VVD-Europarlementariër Bart Groothuis in BNR De Wereld. 'Ik denk dat een verbod op Heineken wel goed is.'

Protestbord tegen bierbrouwer Heiniken. Heineken investeert nog steeds in Rusland. Herdenkings- en solidariteitstocht voor Oekraïne in Den Haag. Het is precies een jaar geleden dat Rusland het buurland Oekraïne binnenviel.
Protestbord tegen bierbrouwer Heiniken. Heineken investeert nog steeds in Rusland. Herdenkings- en solidariteitstocht voor Oekraïne in Den Haag. Het is precies een jaar geleden dat Rusland het buurland Oekraïne binnenviel. (ANP / Laurens van Putten)

Lees ook | Europese Commissie scherpt sancties tegen Rusland verder aan

De Amerikanen hebben een op de G7-top een plan gelanceerd om een soort algemeen exportverbod op Rusland af te kondigen. De Europese Commissie is tegen een algemene boycot. 'Sancties moeten zo ver gaan als nodig is', zegt Groothuis die eveneens twijfelt aan een algeheel verbod. 'Zeker in de sfeer van medicijnen en humanitaire goederen moet dat op de uitzonderingslijst. Het geeft geen pas om op die manier de Russische bevolking te treffen. Je moet vooral het regime treffen.'

‘Ik vind het echt een schande dat die 60 nieuwe merken heeft uitgebracht op de Russische markt’
Bart Groothuis, Europarlementariër VVD

Verbod

Anders dan van medicijnen of humanitaire hulp vindt Groothuis een verbod op Heineken 'wel goed'. Waar menig buitenlands bedrijf zich terugtrok uit Rusland, daar schroefde de bierbrouwer zijn activiteiten juist op met de lancering van maar liefst 60 merken. 'Ik vind het echt een schande dat die 60 nieuwe merken heeft uitgebracht op de Russische markt. Dat vind ik echt geen pas geven. Onze Nederlands trots moet hier echt nog eens een keer goed over nadenken. Ik vind het echt onaanvaardbaar.' Groothuis zegt een aantal gesprekken te hebben gevoerd met Heineken.

Lees ook | Rusland legt vertrekboete op aan westerse bedrijven

Beluister hier het hele gesprek op BNR De Wereld


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen