Internationaal22 mei '23 12:00Aangepast op 22 mei '23 16:58

Europa en de VS niet eens over Chinese economische onafhankelijkheid

Auteur: Elvira Baan

G7-landen willen minder afhankelijk worden van China. Dat zijn de leiders van de zeven grote economieën overeengekomen na een bijeenkomst in Japan. 'De Amerikanen zijn voor economische ontkoppeling van China, alleen de andere landen steunen dat plan niet', zegt directeur politieke zaken Han Ten Broeke van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies.

Bij de top waren ook de leiders van India en Brazilië aanwezig en namens de EU sloot voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen aan. Ook zij uitten hun zorgen over de economische invloed van China. 'Bijna alle grondstoffen die nodig zijn voor de energietransitie, zijn in handen van China', zegt Ten Broeke. 'Tientallen mijnbouwbedrijven in de Democratische Republiek Congo zijn bijvoorbeeld in handen van Chinese ondernemingen.'

Armen getwist

Er wordt al langer geprobeerd om de export van hoogtechnologische goederen naar China tegen te houden. Afspraken tussen Verenigde Staten, Japan en Nederland hebben er onder meer toe geleid dat de export van chipmachinefabrikant ASML naar China aan banden is gelegd.

Lees ook | Op de terugweg van de G7-top houdt het schuldenplafond Biden alweer in zijn greep

Mede daardoor is de productie van chips door het Taiwanese bedrijf TSMC grotendeels stil komen te liggen. 'Die economische druk kan het directe gevolg zijn van oplopende spanningen, een soort nieuwe Koude Oorlog tussen de VS en China.' Dat daar nu betere afspraken over worden gemaakt, vindt hij een goede zaak.

Derisking

De Europese landen zijn voorzichtiger met het economisch beleid voor China. Zij kiezen daarom niet om China economisch te ontkoppelen, maar willen 'derisken' van China. Dat wil zeggen dat ze de risico's door economisch afhankelijk te zijn van China willen verminderen. 'Als je het inflatie-effect ervan afhaalt is er te zien dat de relatie tussen de Verenigde Staten en China economisch en financieel teruggelopen is', vertelt Ten Broeke.

Uiteindelijk kunnen de G7-landen dezelfde soort maatregelen nemen als we eerder hebben gezien. 'Doordat Nederland luisterde naar de vraag van Biden om geen chipmachines meer aan China te leveren, staat Nederland er erg gekleurd in.'

Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken gaat volgende week naar China. Hij heeft een ontmoeting met zijn Chinese collega. Ze zullen het hebben over makkelijke en moeilijke onderwerpen. Het is voor het eerst sinds corona dat een Nederlandse minister naar China reist.

'Die economische druk kan het directe gevolg zijn van oplopende spanningen, een soort nieuwe Koude Oorlog tussen de VS en China', zegt Han ten Broeke.
'Die economische druk kan het directe gevolg zijn van oplopende spanningen, een soort nieuwe Koude Oorlog tussen de VS en China', zegt Han ten Broeke. (ANP / Associated Press)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen