Internationaal27 mei '23 11:00

Waarom Europa de banden met Zuid-Amerika wil aantrekken

Auteur: Jorn Lucas

Europa lijkt bezig met een diplomatiek offensief in Zuid-Amerika. Dat blijkt uit een analyse van Politico. De afgelopen maanden zijn verschillende Europese leiders afgereisd naar het continent, zoals premier Rutte die onlangs naar Brazilië is gegaan voor een ontmoeting met president Lula. ‘China heeft fors geïnvesteerd daar en Europa heeft het moeilijk', zegt verslaggever Geert Jan Hahn.

Vorig jaar schreef de Spaanse krant El País al dat de Europese Commissie graag de banden met Zuid-Amerika wil aantrekken, die banden staan sinds 2015 op laag pitje. Als voorzitter van de Europese Unie wil Spanje hier later dit jaar een voortrekkersrol in spelen.

Lees ook | Waarom Europa de oude koloniale banden wil, moet, aanhalen

'Ik wil niet zeggen dat Zuid-Amerika door China is opgekocht, maar ze zijn wel op een zakelijke manier daar mee omgegaan, zijn gaan investeren en Europa heeft het daar moeilijk', zegt Hahn. Naast het bezoek van Rutte aan Lula, is de Britse minister van Buitenlandse Zaken deze week in Zuid-Amerika. Ook de Duitse minister van Buitenlandse Zaken gaat er naartoe terwijl bondskanselier Schulz dat ook al heeft gedaan.

Lees ook | Kan Brazilië zorgen voor vrede tussen Rusland en Oekraïne?

Grondstoffen

'Dit gaat alleen niet in een Europees verband', zegt Hahn. 'Als je als geopolitieke speler, zoals de EU wil zijn, goed voor de dag wil komen in bijvoorbeeld Zuid-Amerika, dan wil je daar je belangen veilig gaan stellen. Bijvoorbeeld als het gaat om grondstoffen.' Maar zonder een Europese minister voor Buitenlandse Zaken is dat erg moeilijk, denkt Hahn. 'Als we één grote pot hebben waarin alle landen geld stoppen voor de financiering van grote infrastructurele projecten, dan zou dat goed uitkomen.'

In die zin maakt Hahn zich zorgen om de wederopbouw van Oekraïne. 'Daar gaan alle landen op hun eigen manier in investeren. Maar je maakt echt grote stappen als je als één grote Europese pot hebt.'

Europa lijkt bezig met een diplomatiek offensief in Zuid-Amerika. Dat blijkt uit een analyse van Politico. De afgelopen maanden zijn verschillende Europese leiders afgereisd naar het continent, zoals premier Rutte die onlangs naar Brazilië is gegaan voor een ontmoeting met president Lula.
Europa lijkt bezig met een diplomatiek offensief in Zuid-Amerika. Dat blijkt uit een analyse van Politico. De afgelopen maanden zijn verschillende Europese leiders afgereisd naar het continent, zoals premier Rutte die onlangs naar Brazilië is gegaan voor een ontmoeting met president Lula. (ANP / ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen