Internationaal24 mei '23 15:13Aangepast op 25 mei '23 09:51

Wagner lijdt grote verliezen: 'Tienduizend gevangenen dood'

Auteur: BNR Webredactie

De oorlog in Oekraïne heeft grote verliezen als gevolg voor huurlingenleger Wagner Group. Volgens Wagner-baas Jevgeni Prigozjin zijn ongeveer 10.000 gevangenen omgekomen van de 50.000 gevangenen die Wagner rekruteerde voor de oorlog. Daarnaast zou ook een vijfde van de militairen zijn omgekomen uit de reguliere paramilitaire groepen van Wagner.

Volgens Wagner-baas Jevgeni Prigozjin zijn ongeveer 10.000 gevangenen omgekomen van de 50.000 gevangenen die Wagner rekruteerde voor de oorlog. Daarnaast zou ook een vijfde van de militairen zijn omgekomen uit de reguliere paramilitaire groepen van Wagner.
Volgens Wagner-baas Jevgeni Prigozjin zijn ongeveer 10.000 gevangenen omgekomen van de 50.000 gevangenen die Wagner rekruteerde voor de oorlog. Daarnaast zou ook een vijfde van de militairen zijn omgekomen uit de reguliere paramilitaire groepen van Wagner. (ANP / Zuma Press)

Specifieke aantallen noemde Prigozjin daarbij niet. Dat er überhaupt uitspraken worden gedaan over aantallen doden en gewonden is bijzonder te noemen. Normaal gesproken doen Rusland en Wagner daar zelden uitspraken over. Eerder stelde Rusland wel dat het ongeveer 6.000 militairen heeft verloren tijdens de oorlog, maar dat aantal lijkt een flink understatement te zijn. Westerse inlichtingendiensten schatten het totale aantal doden en gewonden aan Russische zijde op 150.000. Aan de kant van Oekraïne zouden ongeveer evenveel soldaten zijn uitgeschakeld.

Lees ook | 'Russen gaan ervan uit dat ze overal belaagd kunnen worden'

Overdracht Bachmoet

De afgelopen maanden heeft de Wagner Groep het voortouw genomen bij de belegering van de Oost-Oekraïense stad Bachmoet. Prigozjin beweerde afgelopen zaterdag dat de inname was voltooid, maar Kiev ontkent dit en zegt dat ze nog steeds een klein deel van de stad in handen hebben. Volgens Prigozjin begint Wagner donderdag met een gecontroleerde terugtrekking uit Bachmoet, om de stad over te dragen aan het Russische leger. Bij die strijd om Bachmoet zouden in totaal ruim 20.000 strijders van Wagner zijn omgekomen, stelt Prigozjin.

Lees ook | Wagner-baas waarschuwt voor revolutie in Rusland: 'Militaire leiders hebben het verkloot'

Beloftes aan gevangenen

Vorig jaar bezocht Prigozjin de gevangenissen in Rusland om troepen te werven voor zijn huurlingenleger. Hij beloofde hen een goed salaris en vrijheid als ze de oorlog zouden overleven en terugkeren naar Rusland. Westerse analisten gaan ervan uit dat de gerekruteerde gevangenen aan het front worden ingezet en dat velen van hen daarom sneuvelen. Prigozjin heeft herhaaldelijk kritiek geuit op Moskou omdat zijn troepen aan hun lot werden overgelaten. Hij beweerde dat Wagner te weinig munitie ontving, waardoor er veel slachtoffers vielen.

Volg in het liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen