Internationaal25 mei '23 08:56Aangepast op 26 mei '23 10:53

Wagner-baas waarschuwt voor revolutie in Rusland: 'Militaire leiders hebben het verkloot'

Auteur: Aäron Loupatty

Opnieuw heeft de oprichter van huurlingenleger Wagner Group uitgehaald richting het Kremlin. Jevgeni Prigozjin bekritiseert de oorlogsdoelen van de Russische president Vladimir Poetin en waarschuwt voor een revolutie zoals Rusland al meemaakte in 1917.

Ook is hij bang dat het aanstaande offensief van Oekraïne de Russen verder in de problemen zal brengen. 'Hoogstwaarschijnlijk zal dit scenario niet goed zijn voor Rusland, dus we moeten ons voorbereiden op een zware oorlog.'

‘De militaire leiders hebben het verkloot'’
Jevgeni Prigozjin, leider van Wagner Group

Hij haalde met name uit naar de Russische elite. Zo waarschuwt hij dat 'als de gewone Russen hun kinderen in kisten moeten blijven stoppen', terwijl de kinderen van de elite hun 'reten blijven schudden', de situatie kan ontaarden 'zoals in 1917 met een revolutie'. 'Eerst zullen de soldaten in opstand komen, dan hun geliefden. Er zijn tienduizenden van nabestaanden van hen, en waarschijnlijk zullen het er honderdduizenden worden. Ook zegt hij dat de militaire leiders van Rusland meerdere malen het hebben 'verkloot'. Ook zegt hij dat het doel om Oekraïne te demilitariseren is mislukt.

Volg in dit liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne

De uitspraken van Prigozjin komen op het opvallende moment dat zijn troepen de Oekraïense stad Bachmoet willen verlaten zodat het Russische leger de posities kan overnemen. 'Hij heeft voor de tweede keer verklaard dat Bachmoet is gevallen, maar hij weet dat het Oekraïense leger een week geleden een offensief op de flanken is gestart. Dus hij had misschien het vermoeden dat het uiteindelijk niet zo goed ging en misschien dacht: 'Nu snel die vlag planten en eruit', want dan kan hij altijd het Russisch leger de schuld geven van een nederlaag', denkt voormalig commandant der landstrijdkrachten Mart de Kruif.

Lees ook | Wagner lijdt grote verliezen: 'Tienduizend gevangenen dood'

Rusland in het defensief

De voormalig commandant merkt op dat Prigozjin misschien één van de eerste Russische prominente leiders is die na 'anderhalf onderschatting van de Oekraïense slagkracht, beseft dat ze echt een probleem hebben'. 'Dat betekent dat je als Russisch leger goed moet nadenken over hoe je eruit komt, want een offensief lukt niet. Eigenlijk zijn ze in het defensief.'

Lees ook | Wagner-baas Prigozjin lijkt te waarschuwen voor staatsgreep

Prigozjin ligt al langer overhoop met het Kremlin. Vooral met het Russische ministerie van Defensie heeft de Wagner-leider al langer mot. Zo stelde hij eerder dat het ministerie de levering van wapens aan Wagner-troepen tegenhield. Woensdag maakte Prigozjin ook bekend dat hij meer dan 20.000 soldaten heeft verloren bij de strijd om Bachmoet.

Opnieuw heeft de oprichter van huurlingenleger Wagner Group uitgehaald richting het Kremlin. Jevgeni Prigozjin bekritiseert de oorlogsdoelen van de Russische president Vladimir Poetin en waarschuwt voor een revolutie zoals Rusland al meemaakte in 1917.
Opnieuw heeft de oprichter van huurlingenleger Wagner Group uitgehaald richting het Kremlin. Jevgeni Prigozjin bekritiseert de oorlogsdoelen van de Russische president Vladimir Poetin en waarschuwt voor een revolutie zoals Rusland al meemaakte in 1917. (ANP / Zuma Press)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen