Internationaal26 mei '23 10:56

Rusland: 'Westen onderschat risico op nucleaire oorlog'

Auteur: BNR Webredactie

Het Westen onderschat 'serieus' het risico op een nucleaire oorlog vanwege de situatie in Oekraïne. Dat zegt vicevoorzitter van de Russische Veiligheidsraad Dmitri Medvedev. 'Er zijn onomkeerbare oorlogswetten. Als Oekraïne nucleaire wapens krijgt van het Westen, zal er een 'preventieve aanval komen', stelt de voormalig president van Rusland tegenover Russische media.

‘Zolang deze mensen aan de macht zijn, zal de situatie voor Rusland niet veranderen in termen van onderhandelingen’
Dmitri Medvedev, vicevoorzitter van de Russische veiligheidsraad

Het is niet voor het eerst dat Rusland, en zeker Medvedev, waarschuwen voor een escalatie van de oorlog. Rusland, dat verreweg de meeste nucleaire wapens in bezit heeft, waarschuwde eerder dat als het Westen zich actief mengt in de oorlog, het kan ontaarden in een groter conflict. Poetin-loyalist Medvedev stelt met name angstig te zijn voor het geval het Westen kernwapens toestaat in Oekraïne. 'Dat zou betekenen dat een raket met nucleaire lading naar hen toekomt.'

Onderhandelingen met Oekraïne

Ook ging Medvedev in op mogelijke onderhandelingen over het einde van de oorlog in Oekraïne. Hij stelt dat het 'onmogelijk' is om te onderhandelen met Oekraïne, zolang president Volodimir Zelenski aan de macht is. 'Alles eindigt altijd in onderhandelingen, dat is onvermijdelijk, maar zolang deze mensen aan de macht zijn zal de situatie voor Rusland niet veranderen met betrekking tot onderhandelingen.'

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne

Medvedev, die zich ooit opwierp als een liberale modernist, presenteert zich nu als anti-westerse Poetin-loyalist. Diplomaten zien in de gedachtegang van Medvedev dezelfde denkwijzes als die van het Kremlin.

Het Westen onderschat 'serieus' het risico op een nucleaire oorlog vanwege de situatie in Oekraïne. Dat zegt vicevoorzitter van de Russische Veiligheidsraad Dmitri Medvedev. 'Er zijn onomkeerbare oorlogswetten. Als er nucleaire wapens komen, zal er een 'preventieve aanval moeten zijn', stelt de voormalig president van Rusland tegenover Russische media.
Het Westen onderschat 'serieus' het risico op een nucleaire oorlog vanwege de situatie in Oekraïne. Dat zegt vicevoorzitter van de Russische Veiligheidsraad Dmitri Medvedev. 'Er zijn onomkeerbare oorlogswetten. Als er nucleaire wapens komen, zal er een 'preventieve aanval moeten zijn', stelt de voormalig president van Rusland tegenover Russische media. (ANP / EPA)


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen