Internationaal26 mei '23 15:03

'Nederland gaat F-16's leveren aan Oekraïne'

Auteur: Jorik Simonides

Nederland gaat waarschijnlijk F-16's leveren aan Oekraïne, zodra de training van Oekraïense piloten is afgerond. Dat melden twee anonieme bronnen aan Bloomberg. Donderdagavond maakte defensieminister Ollongren bekend dat Nederland en Denemarken de F-16-trainingen gaat leiden, deze beginnen komende zomer.

De Deense premier Mette Frederiksen op bezoek bij een Deense vliegbasis. Denemarken huisvest de F-16-traningen komende zomer en organiseert deze samen met Nederland.
De Deense premier Mette Frederiksen op bezoek bij een Deense vliegbasis. Denemarken huisvest de F-16-traningen komende zomer en organiseert deze samen met Nederland. (Ritzau Scanpix)

Volgens Bloomberg heeft de Nederlandse regering de afgelopen weken gesprekken gevoerd met de Amerikaanse regering. De gesprekken moeten drukzetten op de regering van president Biden, zo melden betrokkenen aan het persbureau. De Amerikanen moeten toestemming geven voor het leveren van F-16's, omdat de gevechtsvliegtuigen van Amerikaanse makelij zijn.

Lees ook | Nederland en Denemarken gaan F-16-trainingen voor Oekraïne leiden

Nederland heeft op dit moment 42 F-16's in bezit. 24 van die toestellen heeft het Nederlandse leger nu nog in gebruik, deze zouden in theorie pas op zijn vroegst halverwege volgend jaar naar Oekraïne kunnen. De overige 18 vliegtuigen zouden eigenlijk verkocht worden aan het Amerikaanse defensiebedrijf Draken International, maar het Ministerie van Defensie stelde die verkoop zonder duidelijke reden uit, zo schrijft Bloomberg.

Maanden duren

Nederland en Denemarken beginnen komende zomer met het trainen van tientallen vliegers. Die training vindt plaats in Denemarken. België en het Verenigd Koninkrijk zijn daarbij ook betrokken, meldde het Ministerie van Defensie afgelopen woensdag al.

Lees ook | Europese steun aan Oekraïne 'legt ook druk op Amerikanen'

Volgens defensiespecialist Patrick Bolder van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies kan het nog maanden duren voor de training van Oekraïense piloten is afgerond. 'In Nederland, in vredesomstandigheden, is een vlieger pas na jaren klaar om als leider van een grote formatie op te treden. Die tijd hebben de Oekraïners niet.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen