Internationaal27 mei '23 13:05Aangepast op 31 mei '23 15:18

Dolkstoot in rug Poetin: Rusland aangevallen van binnenuit

Auteur: Myrthe Koopman

In de Russische stad Belgorod, nabij de grens met Oekraïne, zaait een gewapende groep al dagen onrust. Volgens Rusland-correspondent Joost Bosman gaat het om twee Russische groeperingen: Vrijheid van Rusland en het Russische Vrijwilligerskorps. Op zeker drie plaatsen in de stad wordt gevochten, daarmee lijkt Rusland van binnenuit te worden aangevallen. BNR heeft het belangrijkste internationale nieuws van deze week voor jou op een rij gezet.

Een soldaat van het Russische Vrijwilligers Korps, Russen die vechten voor Oekraïne.
Een soldaat van het Russische Vrijwilligers Korps, Russen die vechten voor Oekraïne. (ANP / Abaca Press)

Bosman stelt dat de onrust in het gebied door veel Russen wordt gezien als een afgang. 'Dat dit gebeurt is heel erg slecht voor het vertrouwen van de Russen, zeker in die regio's.' Volgens de Rusland correspondent heeft het Vrijwilligerskorps dat betrokken is bij de onrust ook begin dit jaar een aanval uitgevoerd in de regio Brjansk dat tegen Oekraïne aan ligt. Tegelijkertijd meldt Kiev dat het tegenoffensief al is begonnen, maar dat het niet één losse gebeurtenis is. Volgens Mychajlo Podoljak, de adviseur van Volodimir Zelenski, gaat het om tientallen verschillende acties.

Staatsgreep

Ondertussen zijn ook in het Russische grensdorp Kozinka twee Russische partizanengroepen en het Russische leger deze week slaags geraakt. Het dorp zou door nationalistische anti-Kremlinmilities zijn ingenomen. Door de plaatselijke autoriteiten is een 'antiterroristische operatie afgekondigd'. Dat houdt volgens Bosman in dat de veiligheidsdiensten extra bevoegdheden krijgen om burgers af te luisteren. De oorlog wordt daardoor nu ook uitgevochten op Russisch grondgebied. De Rusland-correspondent stelt dat het Russische leger en de troepen van de veiligheidsdienst FSB wel weer een aantal nederzettingen hebben terugveroverd.

Lees ook | Drone-aanvallen brengen Russische veiligheidsdiensten in lastig parket

De Russische president Vladimir Poetin heeft niet alleen te vrezen voor de partizanengroepen, ook Wagner-baas Jevgeni Prigozjin uit felle kritiek op het Russische leger en de Russische elite. Daarbij waarschuwt hij voor een nieuwe revolutie 'als de elite haar kinderen blijft afschermen van de militaire dienst'. Donderdag begon Prigzojin met het terugtrekken van zijn troepen uit de Oekraïense stad Bachmoet. De Wagner-baas zei daarbij geen vertrouwen te hebben in het Russische leger dat de stad nu in handen krijgt. De kritiek van Prigozjin en zijn Wagner Group lijkt volgens Bosman langzaam door te dringen tot de Russische bevolking. 'Het is bijna een verkapt argument voor een staatsgreep.'

Chipoorlog losgebarsten

Ook vanuit Oekraïense kant is er dreiging richting Rusland. Defensiespecialist Peter Wijninga van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies zegt dat de Russen ervan uitgaan dat ze overal aangevallen kunnen worden. Wijninga leidt dat af uit de locaties van de Russische verdedigingswerken die langs het front worden gebouw. 'Oekraïne heeft heel duidelijk aangegeven dat het de Krim terug wil', stelt Wijninga. De defensiespecialist verwacht dat de Oekraïense strijdkrachten met name in het zuiden zullen toeslaan. 'Maar er zijn legio mogelijkheden.'

Terwijl de strijd tussen Rusland en Oekraïne dus nog altijd voortduurt, is ondertussen ook de chipoorlog tussen China en de Verenigde Staten losgebarsten. China gaat namelijk de invoer van chips van de grootste Amerikaanse chipfabrikant Micron verbieden. Volgens hightech-expert Paul Verhagen van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies is dit de eerste proactieve stap die de Chinezen nemen om zichzelf los te weken uit het Westerse technologische ecosysteem. Eerder legden zowel de VS als Europa meerdere boycots op aan China.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen