Internationaal27 mei '23 17:05

Laatste campagneactiviteiten voor presidentsverkiezingen Turkije

Auteur: ANP

In Turkije worden de laatste campagneactiviteiten voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen afgerond. Oppositieleider Kemal Kilicdaroglu hield vandaag nog een rally in Ankara. President Recep Tayyip Erdogan, die op voorsprong staat in de peilingen, bracht in Istanbul hulde aan zijn in 1961 geëxecuteerde islamitische voorganger Adnan Menderes, in een laatste poging zijn achterban te mobiliseren.

In Turkije worden de laatste campagneactiviteiten voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen afgerond. Oppositieleider Kemal Kilicdaroglu hield zaterdagmiddag nog een rally in Ankara. President Recep Tayyip Erdogan, die op voorsprong staat in de peilingen, bracht in Istanbul hulde aan zijn in 1961 geëxecuteerde islamitische voorganger Adnan Menderes, in een laatste poging zijn achterban te mobiliseren.
In Turkije worden de laatste campagneactiviteiten voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen afgerond. Oppositieleider Kemal Kilicdaroglu hield zaterdagmiddag nog een rally in Ankara. President Recep Tayyip Erdogan, die op voorsprong staat in de peilingen, bracht in Istanbul hulde aan zijn in 1961 geëxecuteerde islamitische voorganger Adnan Menderes, in een laatste poging zijn achterban te mobiliseren. (EPA)

In de eerste ronde haalde Erdogan met 49,5 procent van de stemmen net geen meerderheid, waardoor een tweede stembusgang nodig is. De stembureaus gaan om 07.00 uur (Nederlandse tijd) open. 'Iedereen bereidt zich voor', zegt Farah Karimi, senator voor GroenLinks en leider van de internationale waarnemingsmissie van de parlementaire assemblee van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

Lees ook | Turkije maakt zich klaar voor tweede verkiezingsronde

In de eerste ronde 'was het speelveld behoorlijk oneerlijk', zegt Karimi. Zo hadden Erdogan en zijn AK-partij meer toegang tot de media. 'De verkiezingsdag zelf was redelijk goed georganiseerd en er was een hoge opkomst. Dus het is een mixed verhaal.' Bij de eerste ronde zei Karimi dat het voor honderdduizenden door aardbevingen ontheemde Turken moeilijk, zo niet onmogelijk was om hun stemrecht uit te oefenen.

Winst voor Erdogan

De laatste opiniepeilingen voorzien winst voor Erdogan, met circa 53 procent van de stemmen. 'Maar of dat bewaarheid gaat worden weten we niet', aldus Karimi. 'De campagne was minder uitbundig en grootscheeps dan in de eerste ronde. Beide partijen hebben zich blijkbaar geconcentreerd op het mobiliseren van de eigen basis, soms van deur tot deur. Grootschalige rally’s zijn er niet geweest.'

Lees ook | 'Euforie is weg, maar Turken gaan nog wel stemmen'

Het Eerste Kamerlid wijst erop dat er in het buitenland, waar Turken afgelopen week hun stem al konden uitbrengen, een hogere deelname was, ook in Nederland. 'Een paar procentpunten. Wat dat zegt weten we niet.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen