Internationaal27 mei '23 18:26Aangepast op 28 mei '23 10:28

Liveblog | Wagner Group krijgt nieuwe opdracht, Oekraïne klaar voor tegenoffensief

Auteur: BNR Webredactie

Het is vandaag dag 458 van de oorlog in Oekraïne. Volg het laatste nieuws over de oorlog in dit liveblog.

Dit liveblog wordt niet meer bijgewerkt. Volg het laatste nieuws in het liveblog van 28 mei.

Het is vandaag dag 457 van de oorlog in Oekraïne. Volg het laatste nieuws over de oorlog in dit liveblog.
Het is vandaag dag 457 van de oorlog in Oekraïne. Volg het laatste nieuws over de oorlog in dit liveblog. (ANP / Associated Press)

17:44

Rusland kan Oekraïne niet uit bestuur Wereldgezondheidsorganisatie weren

Het is Rusland niet gelukt om Oekraïne te weren uit het bestuur van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Tien landen werden vandaag voor een termijn van drie jaar toegelaten in het bestuur van de WHO, maar Rusland probeerde een stokje te steken voor de toelating van Oekraïne - het land dat zij 15 maanden geleden binnenvielen.


16:45

Oekraïne valt oliepijpleidingen diep in Rusland aan

Oekraïne heeft enkele droneaanvallen uitgevoerd op Russische oliepijpleidingen, waaronder de belangrijke Druzhba-pijpleiding, die verantwoordelijk is voor het vervoeren van West-Siberische ruwe olie naar Europa. Dat melden Russische media.

Oekraïense droneaanvallen nemen de laatste weken toe in intensiteit, en volgens de New York Times denken Amerikaanse inlichtingendiensten dat Oekraïne achter de aanval van eerder deze maand op het Kremlin zit.


15:27

Rusland zegt Britse raketten te hebben onderschept

Russische luchtverdedigingstroepen hebben twee langeafstandsraketten onderschept die door het Verenigd Koninkrijk aan Oekraïne waren geleverd. Dat stelt het Russische ministerie van Defensie volgens staatspersbureau RIA. Oekraïne en het Verenigd Koninkrijk hebben nog niet gereageerd op de bewering van Rusland.

Rusland zei eerder deze maand de Britse levering van langeafstandskruisraketten aan Oekraïne als een 'extreem vijandige' daad te beschouwen. De schenking zou volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou leiden tot 'een ernstige escalatie van de situatie'. Rusland verzekerde met een 'adequate' reactie te komen.


14:29

Oekraïense militairen starten training met tanks VS in Duitsland

Een eerste groep van vierhonderd Oekraïense militairen is in Duitsland begonnen met training voor de inzet van Amerikaanse M1 Abrams-tanks. Vrijdag zijn de trainingen begonnen op twee Amerikaanse bases in het noordoosten van Beieren.

The New York Times berichtte dat het Pentagon spreekt van tweehonderd man die wapeninstructies krijgen en tweehonderd man die worden getraind om de tanks van brandstof te voorzien en te onderhouden. De VS hebben 31 van de tanks aan Oekraïne beloofd en het zou nog zeker tien tot twaalf weken duren voor die beschikbaar en inzetbaar zijn.


12:54

Mogelijk verlies Rusland creëert groter risico

Mocht Rusland de oorlog in Oekraïne verliezen, dan denkt het aftredend hoofd van de Britse luchtmacht dat Rusland 'wraakzuchtiger en gevaarlijker dan ooit' zal zijn, waarbij het volgens bevelhebber Mike Wigston een groter risico zal vormen voor NAVO-landen.

Zowel de Russische luchtmacht, marine en onderzeeër-divisies zijn een bedreiging voor het Verenigd Koninkrijk en de NAVO in het algemeen. Dat gevaar zou groter kunnen worden als de Russische president Vladimir Poetin wordt verdreven.


11:18

Kiev: 'Rusland doet rustig aan in Bachmoet om te hergroeperen'

Volgens Kiev hebben Russische troepen de intensiteit van hun aanvallen op de Oekraïense stad Bachmoet afgeschald om zo te hergroeperen.

Huurlingenleger Wagner Group is deze week begonnen met het overdragen van posities aan het Russische leger, nadat het de gehele stad zei te hebben veroverd. Bachmoet geldt als de langstdurende en bloederigste strijd tot dusver in de Oekraïne-oorlog.


10:31

Oekraïne wil van Duitsland Taurus kruisraketten

Oekraïne heeft in de afgelopen dagen Duitsland gevraagd om de levering van Taurus kruisraketten, zegt een Duitse defensiewoordvoerster. Ze zei niet om hoeveel raketten is gevraagd en het is niet bekend of de Bondsrepubliek bereid is ze te leveren.

De Taurus kruisraket is een Duits-Zweeds wapen dat een bereik heeft van 500 kilometer. De raket kost rond de 950.000 euro. Het zou de Oekraïners in staat zou stellen de Russische militaire infrastructuur ver achter de frontlijn te treffen, stelt een CDU-lid van de Bondsdag, gepensioneerd kolonel Roderich Kiesewetter. De christendemocraat Kiesewetter is groot voorstander van wapenleveranties aan Oekraïne.


10:23

Iran beschuldigt Oekraïne van 'anti-Iran-propaganda'

De Iraanse overheid in Teheran heeft de Oekraïense president Volodimir Zelenski er vandaag van beschuldigd anti-Iran-propaganda te verspreiden, in zijn oproep aan Iran om de levering van drones aan Rusland te stoppen. Daarmee zou Zelenski meer westerse wapens en financiële steun proberen los te weken.

Zelenski riep Iran afgelopen woensdag op om niet 'op de verkeerde bladzijden van de geschiedenisboeken terecht te komen door Moskou te voorzien van drones'. Hoewel Iran in eerste instantie alle betrokkenheid ontkende, gaf het land later toe dat het Rusland voordat de oorlog begon had voorzien van enkele Shahed-drones. Die hebben op hun beurt een grote rol gespeeld in de Russische aanvallen op Oekraïense steden, aldus Oekraïne.


10:21

Russen gaan 'oefenen' in Zaporizja

Het Oekraïense ministerie van Defensie claimt dat Rusland een nucleaire ramp wil simuleren bij de bezette kerncentrale van Zaporizja, om zo het langverwachte tegenoffensief van de Oekraïners te dwarsbomen.

De kerncentrale van Zaporizja - die door de Russen in het zuiden van Oekraïne is bezet - geldt als zwaarbevochten. Beide partijen wijzen naar elkaar voor de artillerie-bombardementen die daar hebben plaatsgevonden.


10:19

Oekraïne: 'Wij zijn klaar voor tegenoffensief'

Oekraïne zou in de startblokken staan om hun langverwachte tegenoffensief tegen Russische troepen te lanceren. Dat heeft de Oekraïense vertegenwoordiger Oleksiy Danilov tegen de BBC gezegd.

Wanneer het offensief van start gaat, wilde Danilov niet zeggen, maar hij liet wel blijken dat het bevel maar gegeven hoeft te worden. 'Het kan morgen beginnen, overmorgen, of over een week', aldus Danilov.


10:15

Wagner Group krijgt nieuwe taken na Bachmoet

Volgens het Britse ministerie van Defensie gaan de troepen van huurlingenleger Wagner Group waarschijnlijk ingezet worden in andere offensieven in de Donbas-regio. Dat melden ze in hun dagelijkse inlichtingenupdate. Wagner is onlangs begonnen met het terugtrekken van hun troepen uit Bachmoet.

In plaats van de Wagner-troepen, die aangestuurd worden door huurlingenbaas Jevgeni Prigozjin, worden er nu Russische militairen geïnstalleerd op bezette posities.


01:17

Biden 'uiterst negatief' over Russische kernwapens in Belarus

De Amerikaanse president Joe Biden had een 'uiterst negatieve' reactie toen hij hoorde dat Rusland is begonnen met het verplaatsen van kernwapens naar Belarus. Dat vertelde Biden vrijdagavond tijdens een persmoment in Washington.

Eerder op de dag verklaarde het Amerikaanse Institute for the Study of War (ISW) dat de actie van Rusland niet betekent dat de nucleaire dreiging verhoogd is. De denktank wees erop dat Rusland nu al in staat is om verschillende doelen te raken. Daarvoor was het niet nodig om de wapens naar Belarus te verhuizen. Volgens het ISW is het voornamelijk een manier om Belarus verder in te lijven in de Russische invloedssfeer. Daarnaast stelt het ISW dat het sowieso onwaarschijnlijk is dat Rusland kernwapens zal inzetten tegen Oekraïne of andere doelen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen