Internationaal28 mei '23 11:48

Moldavië ontvangt 47 regeringsleiders voor Europese top

Auteur: Remy Kock

In Moldavië komen volgende week de 47 leiders van de Europese Politieke Gemeenschap bijeen - een geesteskind van de Franse president Emmanuel Macron. Er zal met name worden gesproken over de oorlog én vrede in Oekraïne, en derhalve zijn Rusland en Belarus er niet bij, aldus Europaverslaggever Geert Jan Hahn.

In Moldavië komen volgende week de 47 leiders van de Europese Politieke Gemeenschap bijeen - een geesteskind van de Franse president Emmanuel Macron. Er zal met name worden gesproken over de oorlog én vrede in Oekraïne, en derhalve zijn Rusland en Belarus er niet bij, aldus Europaverslaggever Geert Jan Hahn.
In Moldavië komen volgende week de 47 leiders van de Europese Politieke Gemeenschap bijeen - een geesteskind van de Franse president Emmanuel Macron. Er zal met name worden gesproken over de oorlog én vrede in Oekraïne, en derhalve zijn Rusland en Belarus er niet bij, aldus Europaverslaggever Geert Jan Hahn. (EPA)

Daarnaast wordt er naar alle waarschijnlijkheid gesproken over het Nagorno-Karabach-conflict en is er ruimte voor bilaterale ontmoetingen zonder agenda, denkt Hahn. Ruimte die vorig jaar bijvoorbeeld werd benut om de gasprijs lager te krijgen. 'Het is een top waar veel benen op tafel staan', duidt Hahn.

‘Het is een top waar veel benen op tafel staan’
Geert Jan Hahn

De keuze voor Moldavië als locatie voor deze Europese top is dus enigszins vreemd te noemen, gezien het feit dat Zweden de komende periode voorzitter is van de Europese Unie. Volgens Hahn heeft dat een reden. 'Het idee erachter is dat de top in een EU-land plaatsvindt, waarop de volgende in een non-EU-land wordt gehouden', vervolgt hij. 'De vorige keer was het Tsjechië bijvoorbeeld, en nu Moldavië. Volgende keer wordt het Spanje, en daarna het Verenigd Koninkrijk.'

Lees ook | 'Zelenski's tour draait om bedanken en vragen om meer'

Hahn denkt tevens dat Moldavië de 'eer' gegund is vanuit Europa om een krachtig Europees signaal te geven, 'maar je kunt je wel afvragen of het een slim plan was om de top op vijf kilometer van de grens met Transnistrië te organiseren.'

Vrij ingewikkelde postzegel

Sinds de Russische invasie van Oekraïne staat Moldavië extra onder spanning, volgens Hahn. Temeer omdat het land bestaat uit een pro-Westers, een pro-Roemeens en een pro-Russisch deel. Onder meer Transnistrië is pro-Russisch, maar ook de semi-autonomie republiek Gagaoezië. 'Moldavië is een vrij ingewikkelde postzegel dus', stelt Hahn.

Lees ook | Washington Post: Zelenski wil aanvallen op Russisch grondgebied

In Moldavië zelf denkt men dat het ergste echter is voorkomen, omdat de Russische frontlinie Odessa nooit wist te bereiken, aldus voormalig Moldavisch premier Natalia Gavrilita. 'Het oostelijkste punt van Moldavië ligt maar zestig kilometer van Odessa vandaan, dus als de frontlinie daar naartoe was bewogen, was het waarschijnlijk geweest dat Transnistrië ook was ingenomen', aldus Gavrilita. 'Dan was er echt sprake geweest van een oostfront richting Oekraïne.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen