Internationaal28 mei '23 16:35Aangepast op 29 mei '23 10:46

Liveblog | Zware droneaanval op Kiev, 'Wagner-baas manoeuvreert zich voor presidentschap'

Auteur: BNR Webredactie

Het is vandaag dag 459 van de oorlog in Oekraïne. Volg het laatste nieuws over de oorlog in dit liveblog.

Dit liveblog wordt niet meer bijgehouden. Vind hier het laatste nieuws.

Het is vandaag dag 459 van de oorlog in Oekraïne. Volg het laatste nieuws over de oorlog in dit liveblog.
Het is vandaag dag 459 van de oorlog in Oekraïne. Volg het laatste nieuws over de oorlog in dit liveblog. (Anadolu Agency)

16:39

Kabinetschef Zelenski: 'We willen garanties'

De kabinetschef van de Oekraïense president Zelenski, Andriy Yermak, heeft gesteld dat Oekraïne veiligheidsgaranties moet krijgen mocht het land lid worden van de NAVO. Dat zei hij tegen Voice of America. 'We hebben het ook pas over Artikel 5 van de NAVO als we daadwerkelijk lid zijn', aldus Yermak. 'Maar we hebben wel veiligheidsgaranties nodig op weg naar ons voltallige lidmaatschap.'

Artikel 5 is het artikel wat bepaalt of een aanval op een NAVO-lidstaat van dusdanige aard is dat er een gezamenlijke respons moet volgen.


15:32

Poetin wil strengere grenscontroles

De Russische president Vladimir Poetin heeft vandaag aangekondigd strengere grenscontroles in te zullen stellen, om zo militaire en civiele bewegingen aan de grenzen met bezette Oekraïense gebieden te versnellen. Dat meldt Reuters.

Poetin was uitermate positief over de grensdiensten, die onder de Russische FSB vallen. Vandaag wordt de Russische Grenswachtdag-feestdag gevierd, en Poetin benadrukte nog maar eens het belang van grenswachters, nu aanvallen rond de Oekraïens-Russische grens toenemen.


13:35

'Wagner-baas Prigozjin manoeuvreert zich voor presidentschap'

Wagner Group-baas Jevgeni Prigozjin gebruikt zijn 'overwinning' in Bachmoet om zich op te werpen als nieuwe opperbevelhebber, zegt hoogleraar Rob de Wijk in BNR-podcast Boekestijn en De Wijk. 'Daarmee daagt hij direct de hoogste Russische militair Gerasimov uit.'

En dat is een bijzondere zet, aldus De Wijk. 'Prigozjin zegt in feite dat hij in alle richtingen enorme vorderingen kan boeken als hij maar beschikking krijgt over 200.000 troepen', aldus De Wijk. 'Hij geeft ruimtelijk toe dat er zo'n 20.000 doden zijn gevallen en velen gevangen zijn genomen, maar hij zegt desondanks door te gaan met zijn 'beste leger van de wereld'.'


14:45

Zelenski prijst Oekraïens luchtafweertroepen

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft zijn waardering uitgesproken voor de Oekraïense luchtafweertroepen, nadat de Russen een van de grootste droneaanvallen op de Oekraïense hoofdstad Kiev hebben gelanceerd.

'Iedere keer dat er drones en raketten uit de lucht worden geschoten, worden er levens gered', aldus Zelenski. 'Jullie zijn helden.'


13:34

'Hongarije hoort niet thuis in de EU, Orbán heeft democratie afgeschaft'

Het is momenteel voor Oekraïne niet mogelijk om een volledig NAVO-lidmaatschap te krijgen. Dat stelt VVD-Europarlementariër Bart Groothuis in BNR De Wereld. Een hybride of ingroeimodel zou wel mogelijk zijn, maar dan moet de EU eerst worden hervormd.

Volgens Groothuis is er geen plek meer voor Hongarije in de vaste kern van Europese landen. BNR heeft het belangrijkste politieke nieuws van deze week voor jou op een rij gezet zodat je weer overal van op de hoogte bent.


12:30

Rusland 'vecht nog niet serieus'

De Russische ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk Andrei Kelin heeft gezegd dat Rusland nog niet op volle sterkte vecht. Hij wees tevens naar Oekraïne als veroorzaker van de oorlog 'die al sinds 2014 woedt'.

'Wij willen vrede en we willen geen enkele dreiging vanuit Oekraïne naar Rusland toe. Daarnaast willen we dat Russen in Oekraïne zullen worden behandeld als alle andere wereldburgers. Het is een idealistische denkfout om Oekraïne als winnaar aan te duiden. We nemen het conflict nog niet serieus; we helpen alleen het Russische volk in Oekraïne.


11:38

Europese top in Moldavië aanstaande

In Moldavië komen volgende week de 47 leiders van de Europese Politieke Gemeenschap bijeen - een geesteskind van de Franse president Emmanuel Macron. Er zal met name worden gesproken over de oorlog én vrede in Oekraïne, en derhalve zijn Rusland en Belarus er niet bij, aldus Europaverslaggever Geert Jan Hahn.

Daarnaast wordt er naar alle waarschijnlijkheid gesproken over het Nagorno-Karabach-conflict en is er ruimte voor bilaterale ontmoetingen zonder agenda, denkt Hahn. Ruimte die vorig jaar bijvoorbeeld werd benut om de gasprijs lager te krijgen. 'Het is een top waar veel benen op tafel staan', duidt Hahn.


10:57

'Rusland is behoorlijk aan het falen'

Panellid Bill Browder van BBC One heeft gezegd dat Rusland 'behoorlijk aan het falen is'. De schrijver, van wie twee boeken over Rusland zijn verschenen over zijn ervaringen in de financiële wereld aldaar, stelt dat 'corruptie het Russische leger uitgehold heeft'.

Dat zou met name zichtbaar worden door de zware verliezen die de Russische strijdkrachten hebben geleden. Zowel op het gebied van manschappen als op het gebied van ammunitie en materieel.


10:19

Zelenski verantwoordelijk voor eigen speeches

De Oekraïense president Volodimir Zelenski zou voor 80 procent verantwoordelijk zijn voor het schrijven van zijn eigen toespraken. Dat meldt de Kiev Post in een artikel over het schrijfteam achter Zelenski.

In het stuk van journalist Maryna Shashkova wordt gesproken van een hart op de tong. 'Hij weet altijd wat hij wil zeggen, en formuleert dat direct in hapklare zinnen', aldus een bron. 'De schrijvers hoeven alleen maar te luisteren, te noteren en de details in te vullen die Zelenski mogelijk niet zei.'


10:05

Dode en drie gewonden door luchtaanval op Kyiv

Door een Russische luchtaanval op de Oekraïense hoofdstad Kiev zijn ten minste een dode en drie gewonden gevallen, melden de Oekraïense autoriteiten. Er zouden zeker twintig drones zijn neergehaald door het afweergeschut.

Een 41-jarige man kwam om toen vallende brokstukken van drones op een tankstation neerkwamen, zegt burgemeester Vitali Klitsjko. Op andere plekken in de stad brak brand uit in gebouwen door vallend drone-puin. Klitsjko waarschuwt voor een nieuwe golf van drones die op Kyiv afkomen en raadt inwoners aan de schuilkelders niet te verlaten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen