Internationaal28 mei '23 11:04

Regionale verkiezingen beproeven linkse regering in Spanje

Auteur: ANP

Meer dan 36 miljoen van de 48 miljoen Spanjaarden kunnen zondag stemmen in regionale en gemeenteraadsverkiezingen. Ook worden er in veel gemeentes burgemeesters gekozen.

Meer dan 36 miljoen van de 48 miljoen Spanjaarden kunnen zondag stemmen in regionale en gemeenteraadsverkiezingen. Ook worden er in veel burgemeesters gekozen.
Meer dan 36 miljoen van de 48 miljoen Spanjaarden kunnen zondag stemmen in regionale en gemeenteraadsverkiezingen. Ook worden er in veel burgemeesters gekozen. (EPA)

De uitslagen geven naar verwachting een beeld van de steun aan de linkse coalitieregering van de sociaal-democratische premier Pedro Sánchez en vooral van de populariteit van de sinds 2018 regerende premier zelf. De nationale parlementsverkiezingen staan in december op de agenda.

Lees ook | Waarom Europa de banden met Zuid-Amerika wil aantrekken

Er wordt gestemd voor de parlementen van twaalf van de zeventien autonome regio's en in het hele land zijn gemeenteraadsverkiezingen. De grootste oppositiepartij, de Volkspartij (PP), hoopt onder leiding van Alberto Núñez Feijóo, onder meer op een grote verkiezingszege in de hoofdstad Madrid. In de Gemeenschap Valencia, een regio in het oosten, hoopt de PP op een meerderheid samen met de rechtse conservatieve partij Vox.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen