Internationaal30 mei '23 12:30

NAVO-kritiek op geweld in Kosovo

Auteur: Jorn Lucas

De NAVO-commandant die leiding geeft aan KFOR-eenheden in Kosovo, heeft geen goed woord over voor het geweld van afgelopen weekend waarbij tientallen soldaten gewond zijn geraakt. Divisiegeneraal Angelo Michele Ristuccia noemt de aanvallen 'onaanvaardbaar', en benadrukt dat de NAVO 'haar mandaat onpartijdig zal blijven vervullen', zo schrijft de Britse krant The Guardian.

Tientallen Italiaanse en Hongaarse soldaten van de door de NAVO aangestuurde vredesmacht Kosovo Force (KFOR) en ruim 50 Serviërs zijn gewond geraakt bij gewelddadige protesten tegen het aantreden van Albanese burgemeesters in een gebied met een Servische meerderheid in het noorden van Kosovo.

Lees ook | NAVO wil spanning tussen Kosovo en Servië temperen

Volgens de president van Kosovo, Vjosa Osmani, zorgt het optreden van Servië vooral voor destabilisatie in de regio. 'Degenen die Vučić's bevelen uitvoeren om het noorden van Kosovo te destabiliseren, moeten worden berecht', zo schrijft Osmani in een bericht op Twitter.

De Amerikaanse ambassadeur en een gezant van de Europese Unie veroordelen het geweld en roepen op tot kalmte. Frankrijk zegt in een verklaring het geweld 'in de sterkst mogelijke bewoordingen te veroordelen.’

Lees ook | 'Dankzij Poetin is NAVO teruggekeerd naar zijn kerntaak'

De bevolking in het noorden van Kosovo bestaat voornamelijk uit etnische Serven, die de Kosovaarse onafhankelijkheidsverklaring uit 2008 niet erkennen en nog altijd Belgrado zien als hoofdstad. De spanning in de regio loopt al langer op, Servische inwoners van Kosovo weigerden vorig jaar mee te doen aan lokale verkiezingen.

De NAVO-commandant die leidinggeeft aan KFOR-eenheden in Kosovo, heeft geen goed woord over voor het geweld van afgelopen weekend waarbij tientallen soldaten gewond zijn geraakt.
De NAVO-commandant die leidinggeeft aan KFOR-eenheden in Kosovo, heeft geen goed woord over voor het geweld van afgelopen weekend waarbij tientallen soldaten gewond zijn geraakt. (ANP / EPA)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen