Internationaal30 mei '23 12:36

'Voor de rust in Europa zou het goed zijn als Zweden tot de NAVO toetreedt'

Auteur: Lisa van der Velde

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken is in Zweden, waar hij de Zweedse premier Ulf Kristersson en de minister van Buitenlandse Zaken Tobias Billström ontmoet. Daarna reist hij door naar Noorwegen en Finland. De grote NAVO-oefening in Scandinavië lijkt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg eerder een aanleiding dan de echte reden voor het bezoek van Blinken.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken is in Zweden, waar hij de Zweedse premier Ulf Kristersson en de minister van Buitenlandse Zaken Tobias Billström ontmoet.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken is in Zweden, waar hij de Zweedse premier Ulf Kristersson en de minister van Buitenlandse Zaken Tobias Billström ontmoet. (ANP / Zuma Press)

Als de VS alleen voor de NAVO-oefening naar Scandinavië wilden gaan, dan hadden ze wel de Minister van Defensie of een hoge militair gestuurd, zegt Hammelburg. 'Het feit dat de Verenigde Staten de minister van Buitenlandse Zaken stuurt heeft te maken met het feit dat er een politieke kwestie speelt in Scandinavië, namelijk het Zweedse lidmaatschap van de NAVO.' De hoop van de Amerikanen is dat Blinken met de bezoeken de druk op de Turkse president Recep Tayyip Erdogan kan opvoeren, zo luidt volgens Hammelburg momenteel de redenering.

Lees ook | Gigantische NAVO-oefening vlak bij Russische grens

De verwachting is dat Erdogan hier niet meteen op in zal gaan. De Turkse president heeft afgelopen weekend opnieuw de verkiezingen in zijn land gewonnen en een groot punt tijdens zijn verkiezingscampagne was het lidmaatschap van Zweden van de NAVO. Dat mag volgens niet doorgaan. 'De redenering van de Amerikanen is dat hij dat punt nu niet meer nodig heeft aangezien de verkiezingen voorbij zijn en dat dit dus het moment is om met hem te praten', zegt Hammelburg.

Wensdenken

Volgens de buitenlandcommentator moeten we er rekening mee houden dat dit ook allemaal Westers en Amerikaans wensdenken kan zijn. 'Voor de rust in Europa zou het goed zijn als Turkije de weerstand opgeeft, en dat de Hongaren dat ook doen, zodat Zweden gewoon toe kan treden.' In juli is er een NAVO-top in Litouwen. 'Dan zou de kogel door de kerk moeten, om maar een verkeerde beeldspraak te gebruiken.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen