
Het nieuwe wetsvoorstel is 99 pagina's lang, maar het gaat 'eigenlijk helemaal nergens over', zegt Hammelburg. Er staan wel een aantal nieuwe punten in, zoals de snellere inning van belasting, het terugstorten van het niet gebruikte coronageld van 30 miljard dollar en het iets strenger maken van het voedselhulpprogramma voor de armen. 'Maar dat is niets vergeleken bij wat er op dit moment allemaal speelt.' Het gaat om een schuld van 31.000 miljard dollar.
Kritiek
Vanuit beide partijen in het Huis van Afgevaardigden is kritiek op de deal tussen Biden en McCarthy. Bij de Republikeinen noemt de extreem rechtse vleugel Freedom Caucus het een uitverkoop van wat zij 'de socialistische ideologie van Biden' noemen. Dat gaat om maar 45 Republikeinen van de in totaal 222. 'Ze maken wel een hele hoop herrie', aldus Hammelburg. Bij de Democraten hebben de Progressive Caucus aanmerkingen op de deal. Zij vinden dat Biden zijn verkiezingsbeloftes niet nakomt, vooral als het gaat om betere sociale voorzieningen. Deze groep is een stuk groter, namelijk 100 van de 213 fractieleden. Maar met een totaal van 435 leden verwacht Hammelburg dat de deal wel een meerderheid haalt.
Tevreden
Biden zei dat bij het sluiten van zo'n deal niemand alles wat hij wenst kan krijgen, want dat is de verantwoordelijkheid van regeren. Toch verwacht Hammelburg dat de Amerikaanse president wel tevreden is met wat hij heeft behaald. 'Hij heeft op begrotingsgebied rust in de tent tot de verkiezingen van 2024.' Politiek gezien is deze deal ook belangrijk voor Biden, omdat hij wordt gezien als zwakke president. 'Deze strijd heeft hij gewonnen van McCarthy', aldus Hammelburg. 'Hij dwingt McCarthy de Freedom Caucus te negeren.'
Luister BNR Beurs| Amerikaans schuldenplafond wordt sowieso een probleem voor jou
Morgen is er een stemming in het Huis van Afgevaardigden over de deal. Het schuldenplafond is sinds 1917 49 keer verhoogd door de Republikeinse president en 29 keer onder Democraten. Het plafond is nog nooit verlaagd.