Internationaal30 mei '23 13:54

'Het is niet zo dat de Spaanse plannen meteen de koelkast in hoeven'

Auteurs: ANP en Lisa van der Velde

De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft de Spaanse landelijke verkiezingen vervroegd naar 23 juli, terwijl deze gepland stonden voor december. De sociaaldemocratische partij (PSOE) van Sánchez leed een enorm verlies bij de lokale en regionale verkiezingen van afgelopen weekend. Het vervroegen van de verkiezingen is deels een schrikreactie, denkt Europa verslaggever Geert Jan Hahn.

Zelfs een socialistisch bolwerk als Sevilla is bij de afgelopen verkiezingen in andere handen gekomen. 'Sánchez gaat bij de komende verkiezingen zijn charmes in de strijd gooien, en op persoonlijke titel de steun van de Spanjaarden proberen terug te krijgen', verwacht Hahn.

Voorzitterschap EU

Op 1 juli wordt Spanje voorzitter van de Europese Unie, nu is Zweden dat nog. Vlak voordat Zweden voorzitter werd kreeg het land ook net een nieuwe regering. 'Dan borduur je toch voor een deel voort op de plannen die door de vorige regering zijn gemaakt', zag Hahn ook bij Zweden. 'Al zullen er hier en daar wel wat accentverschillen zijn.' Hij verwacht in Spanje geen makkelijke formatie en dus ook niet snel een nieuw kabinet. 'Dus het is niet zo dat de Spaanse plannen meteen de koelkast in hoeven. Maar het is wel opvallend wat daar gebeurt.'

Lokale en regionale verkiezingen

De rechtse partijen Volkspartij (PP) en Vox deden het bij de verkiezingen van afgelopen weekend beter dan verwacht. Dat ten nadelen van PSOE en coalitiepartner Podemos. Sánchez stelt dat ondanks het om lokale en regionale verkiezingen ging, de uitkomst van de stemming 'verder gaat dan dat'. Hij zegt persoonlijk verantwoordelijkheid te nemen voor de uitslag en dat de kiezers 'duidelijkheid' moeten geven over waar de regering naartoe moet gaan en wie deze moet leiden.

Lees ook | Regionale verkiezingen beproeven linkse regering in Spanje

De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft de Spaanse landelijke verkiezingen vervroegd naar 23 juli, terwijl deze gepland stonden voor december.
De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft de Spaanse landelijke verkiezingen vervroegd naar 23 juli, terwijl deze gepland stonden voor december. (ANP / AFP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen