
Begin mei verklaarde Kadyrov verschillende keren dat zijn troepen klaar waren om in Bachmoet en omgeving te worden ingezet, nu lijkt het dan zover te zijn. Persbureau Tass meldt dat Kadyrov zegt het bevel te hebben gekregen om de verantwoordelijkheid over de frontlijn in de regio Donetsk over te nemen.
Naar verluidt worden de Tsjetsjenen ingezet rond de stad Marinka, volgens Kadyrov moeten zijn troepen ook bij Zaporizja en Cherson in actie komen en heeft hij daartoe al tactische voorbereidingen getroffen. Het ISW zegt daar echter nog geen signalen over te hebben ontvangen.
Lees ook | Hevige machtsstrijd in Russische generale staf, 'scheiding der geesten'
Chantage
Volgens het ISW is het aanspreken van Kadyrovs troepen een rechtstreeks gevolg van diens steun aan Wagner-baas Prigozjin in zijn machtsstrijd met de Russische bevelhebber Gerasimov en de minister van Defensie Sjojgoe. Wagner Group vocht lange tijd in Bachmoet, maar voelde zich te weinig gesteund door het Russische leger - met name in de bevoorrading met artilleriegranaten.
Prizgozjin kwam enkele malen op spectaculaire wijze in het nieuws met scheldpartijen die rechtstreeks gericht waren aan het adres van Sjojgoe en Gerasomiv. Het resultaat van die 'publieke chantage' was dat de bevoorrading van Wagner Group weer op gang kwam. Dit ondanks dat Gerasimov de operaties in Bachmoet blijkbaar wilde 'de-prioriteren'.
Prigozjin wist zich gesteund door zijn goede vriend Kadyrov die volgens de redenering van ISW zo zijn machtspositie binnen de Kremlinkringen wilde versterken (of herstellen, wat er in Kremlinkringen daadwerkelijk gebeurt, weet immers niemand, red.). In verschillende Russische media en op zijn Telegramkanaal beweerde Kadyrov begin mei dat hij Wagner wel zou kunnen aflossen.
Lees ook | 'Wagner-baas Prigozjin manoeuvreert zich voor presidentschap'
Bypass
Sterker nog, hij vroeg daartoe zelfs direct toestemming aan Poetin. Daarmee bypasste Kadyrov zijn leidinggevenden Gerasimov en Sjojgoe en lapte hij de militaire hiërarchie aan zijn Kaukasische laars. Die démarche heeft Poetin als bedreigend voor zijn controle ervaren, zo redeneert ISW. Want opgeteld bij een eerder akkefietje: in oktober 2022 voerden Prigozjin en Kadyrov een succesvolle informatiecampagne om veranderingen binnen het militaire commando te realiseren. Een inspanning die volgens ISW evenmin Poetins waardering heeft opgeleverd.
Wat het volgens de denktank dus wel opleverde: frontdienst voor de Kadyrovieten die al bijna een jaar niet in actie zijn gekomen. ISW meldt dat Kadyrov zijn rekrutering al een tijdlang flink heeft opgeschroefd. Dat zou er dan weer op wijzen dat Kadyrov - ondanks zijn ultra-nationalistische retoriek - er niet op zit te wachten om zijn troepen naar het front te sturen.
Disciplineren
Zo zou het Kremlin Kadyrov niet alleen straffen voor diens chantage van Sjojgoe en Gerasimov (en indirect Poetin), maar de autonoom opererende warlord ook meer disciplineren door hem terug te drukken in 'the chain of command'. Niet alleen verliest Kadyrov daarmee status en invloed, het zou volgens ISW het federale karakter over de Tsjetsjeense strijdkrachten herbevestigen. Ten slotte suggereert het ISW dat het Kremlin op deze manier een wig drijft tussen Prigozjin en Kadyrov. Overigens is niet duidelijk op basis waarvan de denktank tot deze conclusies komt.
Verlammende factiedynamiek
Volgens ISW heeft deze zogeheten 'factiedynamiek' binnen het Russische leger een sterke en ongezonde invloed op de besluitvorming van een uitgeholde Russische commandostructuur. De denktank acht het onwaarschijnlijk dat het Russische leger deze problemen met de commandostructuur op korte termijn zal oplossen, maar dat deze problemen de Russische respons op het Oekraïense tegenoffensief zeker zullen beïnvloeden.
Lees ook | Wagner-baas Prigozjin lijkt te waarschuwen voor staatsgreep
Boven de elkaar bestrijdende kongsi's staat Poetin die met alle bevelhebbers en de minister persoonlijke banden onderhoudt. Hoewel het gissen blijft hoeveel politiek kapitaal elke actoren hebben, lijkt het ISW duidelijk dat Prigozjin en Kadyrov flink aan invloed hebben ingeboet. Prigozjin, omdat hij blijkbaar de hulp nodig had van Kadyrov om zijn granaten voor Bachmoet los te peuren. Kadyrov, omdat hij nu moet vechten.
Veel erger zal het echter niet worden, volgens de denktank vermijdt Poetin vermijdt het ontslag van leden van zijn inner circle. In plaats daarvan roteert hij hen in en uit de gunst, invloed en middelen.
Lees ook | Poetins vuile klusjesman heet Ramzan Kadyrov