Internationaal2 jun '23 06:16Aangepast op 2 jun '23 08:43

Amerikaanse Senaat nipt akkoord met schuldendeal

Auteur: Jorn Lucas

De Amerikaanse Senaat is akkoord met verhoging van het schuldenplafond van de overheid. Een nipte meerderheid heeft afgelopen nacht ingestemd met de plannen. 'Er waren 60 stemmen nodig om dit plan zonder vertraging erdoor te krijgen en uiteindelijk waren 63 senatoren voor', zegt correspondent Jan Postma.

Nu zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat de plannen hebben goedgekeurd, is voorkomen dat de Verenigde Staten in een situatie terechtkomen waarin het land zonder geld zouden komen te zitten. Met een grote chaos op financiële markten tot gevolg.

De Amerikaanse Senaat is akkoord met verhoging van het schuldenplafond van de overheid. Een nipte meerderheid heeft afgelopen nacht ingestemd met de plannen. Hierdoor is voorkomen dat de Verenigde Staten in een situatie terechtkomen waarin het land zonder geld zouden komen te zitten.
De Amerikaanse Senaat is akkoord met verhoging van het schuldenplafond van de overheid. Een nipte meerderheid heeft afgelopen nacht ingestemd met de plannen. Hierdoor is voorkomen dat de Verenigde Staten in een situatie terechtkomen waarin het land zonder geld zouden komen te zitten. (ANP / Associated Press)

Een meerderheid werd wel verwacht, zegt Postma. Maar met name Republikeinse senatoren bleken minder enthousiast, 31 leden van de Senaat stemden tegen. 'Net als in het Huis van Afgevaardigden was er uiteindelijk met hulp van beide partijen net genoeg steun om de deal erdoor te krijgen.'

Lees ook | Goedkeuring schuldenplafond nog geen done deal

Geïrriteerd

Het debat duurde mede door de twijfelende Republikeinen langer dan verwacht. Een tiental senatoren kwam met amendementen en toevoegingen bij die deal. Die zijn weggestemd, maar daar ging allemaal tijd overheen. 'Veel senatoren wilden gehoord worden. Ze zijn geïrriteerd dat ze niet hebben kunnen meepraten.'

Volgens Postma zitten in het plan ook enkele beleidspunten die in principe losstaan van het schuldenplafond, maar wel grote consequenties hebben. 'Dat gaat van voedselbonnen tot een oliepijplijn.'

Maar president Biden en de Republikeinse leider in het Huis, McCarthy, hebben die uit onderhandeld en het Huis van Afgevaardigden was al akkoord. Aanpassingen in de deal zou betekenen dat het plan weer in het Huis besproken zou moeten worden, en daar was geen tijd meer voor. De verlossende stemming kwam vier dagen voor de deadline die door het Amerikaanse ministerie van Financiën was vastgesteld.

Lees ook | 'Amerikaanse schuldenprobleem wordt alleen maar groter'

Formaliteit bij Biden

Nu hoeft alleen nog president Biden zijn handtekening te zetten. Een formaliteit die snel gaat gebeuren. De deadline loopt maandag 5 juni af. 'Hij zal nog een toespraak gaan houden om toch even een overwinning te vieren. Deze zelfgemaakte crisis is tot januari 2025 opgelost.'

Door de deal wordt Biden toch wel beperkt in zijn beleid. Terwijl hij aanvankelijk juist zei dat beleid en het schuldenplafond niets met elkaar te maken hadden. 'Maar als je kijkt naar wat er uiteindelijk is uitgekomen en hoe gefrustreerd met name de Republikeinen zijn, dan is Biden toch wel als overwinnaar uit deze strijd gekomen', zegt Postma.

Ruim 31 miljoen dollar

Eerder spraken Biden en McCarthy af dat de schuldenlast van de federale staat tot 1 januari 2025 boven het eerder vastgelegde plafond van 31,4 biljoen dollar mag stijgen. Een volgende stemming over een verhoging van het schuldenplafond is pas weer na de Amerikaanse presidentsverkiezingen aan de orde.

'Niemand krijgt alles wat hij wil in een onderhandeling, maar vergis je niet: dit akkoord tussen de twee partijen is een grote overwinning voor onze economie en voor het Amerikaanse volk', zo schreef Joe Biden in een bericht op Twitter. Hij voegde er aan toe dat hij het wetsvoorstel 'zo snel mogelijk' zal ondertekenen en dat hij vrijdag een toespraak zal houden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen