Internationaal2 jun '23 07:00Aangepast op 2 jun '23 09:33

Nederland wil meer Patriot-raketten naar Oekraïne

Auteur: Jorn Lucas

Premier Mark Rutte zal binnen en buiten Europa blijven lobbyen om meer wapens naar Oekraïne te sturen. Tijdens de informele Europese top in Moldavië is gisteren gesproken over een nieuwe levering van Patriot-raketten en ook zouden er plannen zijn om tientallen Leopard-tanks van Zwitserland te kopen. Volgens defensiespecialist Peter Wijninga van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies is de noodzaak hoog.

'Steden worden nog dagelijks gebombardeerd, met name Kiev. Er zitten nog voldoende gaten in de luchtverdediging waardoor uiteindelijk raketten op hun doel terecht kunnen komen', zegt Wijninga.

Ook afgelopen nacht zou Oekraïne ruim 30 raketten en drones hebben neergehaald. Dat wordt niet alleen met Patriots gedaan. 'Over dat hele luchtverdedigingssysteem, ligt in feite een coördinatie-systeem waar wordt gekeken welk systeem op welke raket en welke aanval gaat schieten.'

Lees ook | Rutte breidt F-16-coalitie uit op top in Moldavië

Uitputtingsslag

Een strijd waarbij Oekraïne Patriot-raketten kan blijven gebruiken terwijl Rusland doorgaat met het afvuren van raketten en drones wordt volgens Wijninga meer en meer een uitputtingsslag. 'Het lijkt er ook van vanuit de Russische kant op gericht om het Oekraïense systeem uit te putten. De vraag is niet alleen wat de volgende stap is maar ook hoe lang de Russen dit kunnen volhouden.'

De nieuwe lading Patriots kunnen uit meerdere landen geleverd worden. 'Dat is een behoorlijke lijst', zegt Wijninga. Binnen Europa gaat het vooral om Polen, Griekenland, Roemenië, Zweden en Spanje. Buiten Europa denkt Wijninga aan Zuid-Korea en Japan, hoewel die landen vanwege de dreiging vanuit Noord-Korea niet heel enthousiast zullen zijn om hun luchtafweergeschut af te staan aan Oekraïne.

Vanuit de Nederlandse voorraad kunnen vooral raketten worden gestuurd. 'Er wordt op dit moment veel verschoten, het is belangrijk om de Oekraïense voorraad snel aan te vullen', zegt Wijninga. Dat betekent dat Nederland zelf raketten moet gaan bijbestellen om de voorraad aan te vullen.

Lees ook | 'Het antwoord over de toekomst van Oekraïne moet uit Europa komen'

Zwitserse tanks

Persbureau ANP en de NOS melden dat er plannen zijn om tanks van Zwitserland te kopen, een land dat van oudsher neutraal blijft en zich ook nu niet vaak heeft bemoeid met de strijd in Oekraïne. Zwitserland is echter wel een grote wapenfabrikant.

Volgens Wijninga gaat het in dit geval om tanks van een Zwitsers bedrijf, niet van de Zwitserse Defensie. Die tanks zouden in Italië staan en dat vergroot de kans de Zwitsers akkoord gaan met levering, denkt Wijninga. 'Als er geld te verdienen valt, dan vinden ze vaak wel een weg', zegt hij. 'Ze zijn redelijk hypocriet hierin. Zwitserland heeft veel luchtafweerkanonnen gebouwd en die over de hele wereld geleverd.'

Een lanceerinstallatie met AIM-120 AMRAAM raketten op de Luitenant Generaal Bestkazerne in Vredepeel tijdens de grootschalige internationale luchtverdedigingsoefening Cerberus Dagger. Tijdens de simulatie wordt de nieuwe NAVO samenwerkingsovereenkomst tussen Duitsland en Nederland getest.
Een lanceerinstallatie met AIM-120 AMRAAM raketten op de Luitenant Generaal Bestkazerne in Vredepeel tijdens de grootschalige internationale luchtverdedigingsoefening Cerberus Dagger. Tijdens de simulatie wordt de nieuwe NAVO samenwerkingsovereenkomst tussen Duitsland en Nederland getest. (ANP / Hollandse Hoogte / Rob Engelaar)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen