
Afgelopen juli wisten Turkije en de Verenigde Naties een deal te bewerkstelligen tussen Moskou en Kiev om een voedselcrisis te voorkomen, die dreigde door de Russische invasie van Oekraïne. Oekraïne geldt als een van grootste graanexporteurs ter wereld.
Lees ook | Harde Russische eisen, graandeal lijkt in de maak
In mei was Rusland nog akkoord gegaan met een verlenging van twee maanden, maar stelde daarbij wel dat de overeenkomst zou komen te vervallen als er geen consensus zou worden bereikt over de Russische graan- en mestexport.
'Onmogelijk'
'Het Joint Coordination Centre in Istanbul - dat de controle op de graandeal uitvoert - kondigde eerder al aan dat het 'onmogelijk is om een inspectieplan op te tuigen vóór 1 juni'. Dat zou een gevolg zijn van de Russische delegatie die weigert inkomende schepen toe te laten. Dat meldt een Oekraïense woordvoerder.
Lees ook | G7 wil Oekraïense graandeal uitbreiden en verlengen
In mei werd er bijvoorbeeld maar één schip toegelaten, volgens Oekraïne een grove schending van het graanverdrag. Rusland gaf geen toelichting bij het lage cijfer en wilde niet op de aantijgingen reageren.
'Onredelijke restricties'
Oekraïense vertegenwoordigers stellen dat Rusland zich sinds medio april 'onredelijk heeft opgesteld' en daarmee de effectiviteit van de graandeal aanzienlijk heeft gereduceerd. In totaal liggen er nog vijftig schepen voor anker in de territoriale wateren van Turkije, die daar al ruim drie maanden liggen. Aan boord is zo'n 2,4 miljoen ton aan Oekraïense voedingsmiddelen.
Mis niets van het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne in ons liveblog
Het Oekraïense ministerie uitte eveneens kritiek op de Russische blokkade van de grootste haven van Odessa, Pivdennyi, die niet onder de graandeal valt. Eerder ontkende Rusland nog iedere vorm van verantwoordelijkheid, maar riep het wel alle partijen op om het transport van Russische ammoniak weer vrij te geven zodat het geëxporteerd kan worden.