Internationaal2 jun '23 09:54Aangepast op 2 jun '23 10:21

'Zwitserse tanks zijn een doodlopende weg'

Auteur: Joëlle Baelde

Nederland wil van een Zwitsers bedrijf tientallen Leopard 1-tanks kopen om aan Oekraïne te leveren, meldt ANP. Maar toestemming van de Zwitserse regering lijkt moeilijk te verkrijgen, volgens buitenlandcommentator Bernard Hammelburg. 'De Zwitsers hebben een wet die de verkoop van wapens verbiedt aan een land in oorlog.'

Zwitserland koestert zijn traditionele neutraliteit en houdt zich zo veel mogelijk buiten het conflict met Rusland. Het houdt daarom de export van wapens die bedoeld zijn voor Oekraïne in principe tegen. Premier Mark Rutte heeft bij de Zwitsers met klem om goedkeuring gevraagd, maar het is volgens ingewijden de vraag of de koop kan worden gesloten.

Saksen-Anhalt, Klietz: Oekraïense soldaten werken aan het tankkanon van een Leopard 1 A5 main battle tank.
Saksen-Anhalt, Klietz: Oekraïense soldaten werken aan het tankkanon van een Leopard 1 A5 main battle tank. (ANP / dpa Picture-Alliance / Klaus-Dietmar Gabbert/dpa)

Traditionele neutraliteit

'Het is een kenmerk van neutraliteit', zegt Hammelburg. 'Hoewel Zwitserland zich er niet altijd aan houdt. Er zijn weleens Zwitserse wapens terechtgekomen in Syrië, in handen van Assad. Het werkt dus niet altijd, maar ze proberen dit hartstochtelijk te blijven toepassen.'

Lees ook | Nederland wil meer Patriot-raketten naar Oekraïne

Hij vervolgt: 'Onlangs heeft een commissie in het Zwitserse parlement een voorstel gedaan om iets flexibeler te zijn met betrekking tot Oekraïne, bijvoorbeeld door landen toestemming te geven tanks te kopen en deze door te leveren aan Oekraïne, of de tanks zelf te behouden en andere tanks door te geven aan Oekraïne. Maar gisterenavond heeft het Zwitserse parlement tegengestemd met 98 stemmen tegen 75 stemmen. Het gaat dus niet gebeuren, het is een weg die doodloopt', aldus Hammelburg.

Het is volgens Hammelburg niet zo dat ze helemaal onpartijdig zijn. 'Maar de wet is heel hardvochtig als het gaat om wapenleveranties. Het parlement – en vooral de rechtse partijen – zijn op dit moment behoorlijk machtig in Zwitserland. Zij zeggen, geen sprake van, dit gaan we niet doen.'

Leopard 1

De Leopard 1 is een wat oudere tank dan het paradepaardje Leopard 2, waarvan Oekraïne er ook inmiddels tientallen heeft gekregen. Niettemin kan Kiev ze goed gebruiken in de strijd tegen Rusland. Zeker nu Oekraïne de tegenaanval wil inzetten.

Nederland kondigde eerder dit jaar aan samen met Duitsland en Denemarken 'ten minste' honderd Leopard 1A5-gevechtstanks voor Oekraïne aan te schaffen. Die gemoderniseerde tanks moesten komen van de Duitse industrie. Het Zwitserse bedrijf Ruag zou moeten voorzien in een deel van dat aantal. Nederland hoopt 96 tanks van het bedrijf te kunnen kopen, schrijft de Zwitserse krant Tages-Anzeiger.

Lees ook | Rutte breidt F-16-coalitie uit op top in Moldavië


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen