Internationaal3 jun '23 12:20Aangepast op 4 jun '23 07:33

Liveblog | Zelenski: Oekraïne klaar voor offensief

Auteur: BNR Webredactie

Het is vandaag dag 465 van de oorlog in Oekraïne. Volg het laatste nieuws over de oorlog in dit liveblog.

Dit liveblog wordt niet meer geupdatet. Volg de nieuwste ontwikkelingen in Oekraïne in ons liveblog van zondag 4 juni


00:10

Twee doden bij beschietingen Belgorod

Bij beschietingen en aanvallen van Oekraïense troepen in de Russische regio Belgorod zijn twee mensen om het leven gekomen toen honderden kinderen uit het grensgebied werden geëvacueerd. Dat meldt gouverneur Vyacheslav Gladkov. 'De kinderen van Shebekino maken zich grote zorgen over hun geboorteplaats', meldde Gladkov op Telegram, nadat hij ongeveer 600 kinderen uit de regio's Shebekino en Graivoron naar Yaroslavl en Kaluga had begeleid.


18:20

Russische verkiezingskandidaat gedood door autobom

Oekraïense partizanen hebben een Russische verkiezingskandidaat in de bezette regio Zaporizja gedood met een autobom, meldt The New York Times. Het betreft Sergei Didovoduk, een ‘lokale zakenman'. Twee andere inzittenden raakten gewond, meldt een Russische gezagsdrager. In de auto zaten vier 'Kremlin-aanhangers’, meldt Ivan Fedorov, de afgezette burgemeester van de stad Melitopol die doorgaans goed geïnformeerd is.


17:55

Oekraïens protest tegen Hongaarse video die Krim als Russisch beschouwt

De Oekraïense gezant in Boedapest heeft officieel protest ingediend tegen een video op het officiële YouTube-kanaal van de Hongaarse regering, waarin De Krim als Russisch grondgebied wordt beschouwd. In de video wordt gepleit voor vrede in Oekraïne. Maar dat Hongarije het bezette schiereiland op de kaart aanwijst als onderdeel van Rusland druist volgens het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken in tegen de steun die Hongarije meermalen uitsprak aan de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne.


17:15

Zelenski: Oekraïne klaar voor offensief

Oekraïne is klaar voor het langverwachte offensief. Dat meldt de Oekraïense president Volodimir Zelenski in een interview met de Amerikaanse krant The Wall Street Journal. 'Het kan nog verschillende kanten op gaan. Maar we gaan het doen en we zijn er klaar voor.' Zelenski zegt tevens overtuigd te zijn van een Oekraïense overwinning. Vorige maand achtte hij Oekraïne nog niet klaar voor een offensief, wegens een tekort aan materieel.


16:19

'Frankrijk ongeschikt als bemiddelaar conflict'

Een Franse rol als bemiddelaar in het Oekraïne-conflict is volgens Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov ondenkbaar. Reden is simpelweg dat Frankrijk ook deelnemer is aan het conflict. Op de staatstelevisie liet Peskov aan verslaggever Pavel Zarubin niettemin weten dat president Vladimir Poetin openstaat voor alle denkbare contacten om Ruslands doelstellingen veilig te stellen.


14:49

Geen accreditatie voor 'vijandige journalisten' voor economisch forum Sint-Petersburg

'Journalisten uit vijandige landen' krijgen geen accreditatie voor het Sint-Petersburg International Economic Forum, meldt persbureau TASS. De organisatie van het evenement deelde vrijdag aan persbureau Reuters mee dat de accreditaties die donderdag nog waren uitgegeven alsnog werden ingetrokken.


13:21

China wil 'alles in het werk stellen' om oorlog te stoppen

De Chinese minister van Defensie Li Shangfu komt met het aanbod aan zijn Oekraïense ambtsgenoot om 'alle mogelijke middelen' te gebruiken om de oorlog in Rusland te beëindigen. Daarnaast beloofde hij de militaire communicatie met Kiev uit te breiden, beaamt de plaatsvervangend chef defensie van Oekraïne. Li had vandaag een ontmoeting met minister van Defensie Oleksii Reznikov en zijn team, in de kantlijn van de Shangri-La-dialoog in Singapore. China blijft aandringen op een rol als vredestichter in het conflict.


11:58

Rusland onder voorwaarden bereid tot naleving START-verdrag

Rusland zal het nieuwe START-verdrag weer volledig naleven als Washington zijn 'vijandige houding' ten opzichte van Moskou verlaat, meldden Russische persbureaus. Ze verwijzen naar plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken Sergei Ryabkov, meldt Reuters.

Gisteren stelden de Verenigde Staten al voor om de beperking van het aantal kernwapens te verlengen tot 2026, mits Rusland hetzelfde doet, meldde veiligheidsadviseur Jake Sullivan.

Rusland zal het nieuwe START-verdrag weer volledig naleven als Washington zijn 'vijandige houding' ten opzichte van Moskou verlaat, meldden Russische persbureaus. Ze verwijzen naar plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken Sergei Ryabkov, meldt Reuters.
Rusland zal het nieuwe START-verdrag weer volledig naleven als Washington zijn 'vijandige houding' ten opzichte van Moskou verlaat, meldden Russische persbureaus. Ze verwijzen naar plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken Sergei Ryabkov, meldt Reuters. (ANP / Associated Press)

05:00

Wagner: terugtrekking Bachmoet praktisch voltooid

Het Russische huurlingenleger Wagner heeft zijn aangekondigde terugtrekking uit de veroverde Oost-Oekraïense stad Bachmoet praktisch voltooid, meldt Wagner-baas Jevgeni Prigozjin. Van de Wagner-eenheden heeft 99 procent de stad verlaten. Alle posities zijn overgedragen aan het Russische ministerie van Defensie. Bachmoet was maandenlang het brandpunt van de Russische strijd om Oekraïens gebied.


Dit liveblog komt onder meer tot stand op basis van berichtgeving door eigen BNR-correspondenten en -redacteuren, The Guardian, ANP, Al Jazeera, Reuters, Associated Press, CNN, BBC, CNBC en Agence France-Presse. Ook maakt BNR online gebruik van berichten van de persbureaus Tass en RIA Novosti (Rusland) en Belta (Belarus). Omdat berichtgeving van deze bureaus niet verifieerbaar is en niet als onafhankelijk gekwalificeerd kan worden, wordt in deze gevallen expliciet vermeld waar de berichtgeving vandaan komt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen