Internationaal4 jun '23 10:05

Politie Hong Kong pakt activisten op

Auteur: Mark van Harreveld

Aan de vooravond van de 34e verjaardag van het bloedbad op het Plein van de Hemelse Vrede in Beijing heeft de politie van Hong Kong acht mensen opgepakt, waaronder activisten en kunstenaars. Volgens de politie hadden ze de openbare orde verstoord en 'opruiende handelingen' verricht.

Aan de vooravond van de 34e verjaardag van China's onderdrukking van het Tiananmen Plein, houden Tiananmen activisten Kwan Chun-pong (l) en Lau Ka-yee (r) papieren omhoog met het woord Fasting en details van hun plan om ongeveer een dag te vasten bij de ingang van Hong Kong's Victoria Park als onderdeel van hun herdenking op zaterdag 3 juni 2023. Het tweetal werd kort daarop weggevoerd door de politie.
Aan de vooravond van de 34e verjaardag van China's onderdrukking van het Tiananmen Plein, houden Tiananmen activisten Kwan Chun-pong (l) en Lau Ka-yee (r) papieren omhoog met het woord Fasting en details van hun plan om ongeveer een dag te vasten bij de ingang van Hong Kong's Victoria Park als onderdeel van hun herdenking op zaterdag 3 juni 2023. Het tweetal werd kort daarop weggevoerd door de politie. (ANP / Associated Press / Kanis Leung)

De bloedige onderdrukking van de studentenprotesten in 1989 op het Tienanmen-plein in Beijing ligt zeer gevoelig bij de communistische machthebbers. Decennialang was Hong Kong de enige Chinese stad waar jaarlijks het bloedbad, waar meer dan 1.000 studenten omkwamen, herdacht mocht worden. Sinds de invoering van de nationale veiligheidswet in 2020 is dat verboden en strafbaar.

Op 4 juni 1989 maakten Chinese troepen en tanks een bloedig eind aan vreedzame protesten op het Plein van de Hemelse Vrede, waarmee een abrupt einde kwam aan een wekenlange golf van demonstraties voor politieke verandering. Tientallen jaren lang, voor het verbod in 2020, trok de jaarlijkse kaarslichtwake in Victoria Park tienduizenden mensen.

Lees ook | Hongkong begint massaproces tegen oppositie

Victoria Park

Victoria Park werd de afgelopen drie jaar hermetisch geblokkeerd met metalen barrières om de wake of andere vormen van herdenking te voorkomen, gisteren werd een 'thuisstadbeurs' georganiseerd door pro-Beijing groepen om producten van het vasteland te promoten. De beurs duurt tot morgen.

Er was gisteren veel politie aanwezig in en rond Victoria Park. Agenten hielden mensen aan die door het drukke winkelgebied liepen en fouilleerden ze, terwijl er een gepantserd voertuig voor een winkelcentrum geparkeerd stond.

Lees ook | Bijna zes jaar cel voor Hong Kongse ondernemer en activist Lai

In een verklaring liet de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken weten dat de 'moed van de slachtoffers van het Tiananmenplein niet vergeten zal worden'. Hij voegde eraan toe dat de Verenigde Staten 'zullen blijven pleiten voor de mensenrechten en fundamentele vrijheden van mensen in China en de rest van de wereld'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen