Internationaal3 jun '23 15:08

Erdogan beëdigd voor derde termijn

Auteur: ANP

Recep Tayyip Erdogan is beëdigd als de president van Turkije. De 69-jarige politicus, die vorige week de verkiezingen won, begint aan zijn derde termijn. Erdogan legde de eed af in het parlement, na een bezoek aan het mausoleum van Kemal Atatürk, oprichter van de Republiek Turkije, gevolgd door een ceremonie in het presidentieel paleis.

Recep Tayyip Erdogan is beëdigd als de president van Turkije. De 69-jarige politicus, die vorige week de verkiezingen won, begint aan zijn derde termijn CHINE NOUVELLE/SIPA/2306031021
Recep Tayyip Erdogan is beëdigd als de president van Turkije. De 69-jarige politicus, die vorige week de verkiezingen won, begint aan zijn derde termijn CHINE NOUVELLE/SIPA/2306031021 (ANP / SIPA Press France)

Erdogan is al twintig jaar aan de macht in Turkije, eerst als premier en sinds 2014 als president. Omdat hij niet nog eens premier mocht worden, maakte hij juist het presidentschap een stuk belangrijker. Zo heeft Erdogan in feite de macht in handen gehouden. Naar verwachting maakt Erdogan vandaag ook zijn nieuwe kabinet bekend.

Lees ook | Column Bernard Hammelburg | Turken kiezen voor Turkije

NAVO-toetreding Zweden

Verschillende staatshoofden en premiers waren bij de ceremonie in Ankara, evenals NAVO-topman Jens Stoltenberg. Hij zal nog met de Turkse president willen spreken over de Zweedse pogingen om toe te treden tot de militaire alliantie. Turkije ligt al meer dan een jaar dwars omdat Erdogan zegt dat Zweden onderdak biedt aan Koerdische terroristen.

Lees ook | NAVO-chef Stoltenberg voert druk op Turkije op

Mogelijk hoopt Stoltenberg dat er schot in de zaak kan komen nu Erdogan zijn verkiezingscampagne achter de rug heeft. De afgelopen weken hebben veel NAVO-landen de wens uitgesproken dat de zaak is opgelost voor de NAVO-top in Vilnius over anderhalve maand.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen