Internationaal4 jun '23 16:46Aangepast op 5 jun '23 06:19

Liveblog | NAVO-chef: Zweden voldoet aan Turkse voorwaarden voor toetreding

Auteur: BNR Webredactie

Het is vandaag dag 466 van de oorlog in Oekraïne. Volg het laatste nieuws over de oorlog in dit liveblog.

Dit liveblog wordt niet meer bijgehouden, ga voor de nieuwste ontwikkelingen in Oekraïne naar ons liveblog van maandag 5 juni


16:45

NAVO-chef: Zweden voldoet aan Turkse voorwaarden voor toetreding

NAVO-topman Jens Stoltenberg voert de druk op de net herkozen Turkse president Recep Tayyip Erdogan op om de Turkse bezwaren tegen Zweeds NAVO-lidmaatschap los te laten. Zweden heeft volgens Stoltenberg stappen genomen om de bezwaren van Turkije weg te nemen en daarmee aan zijn verplichtingen voldaan. Zo werd er Zweedse wetgeving aangepast.

De NAVO-chef sprak Erdogan in Ankara, waar hij zaterdag ook de inhuldiging van de Turkse president bijwoonde. Erdogan heeft nog geen uitspraken gedaan over zijn onderhoud met Stoltenberg. Turkije, Zweden en de NAVO gaan halverwege juni weer met elkaar in gesprek.


15:17

Kremlin dreigt als het Duitsland en Frankrijk langeafstandsraketten gaal leveren

Het Kremlin zegt dat elke levering van langeafstandsraketten aan Kiev door Frankrijk en Duitsland zou leiden tot een nieuwe ronde van 'oplopende spanning' in het conflict in Oekraïne. Groot-Brittannië was vorige maand het eerste land dat kruisraketten voor de lange afstand aan Oekraïne leverde.

Oekraïne heeft Duitsland gevraagd om Taurus kruisraketten, die een bereik hebben van 500 km (311 mijl), terwijl president Emmanuel Macron heeft gezegd dat Frankrijk Oekraïne raketten zal geven met een bereik waarmee het zijn langverwachte tegenoffensief kan uitvoeren.

'We beginnen al discussies te zien over leveringen van Frankrijk en Duitsland van raketten met een bereik van 500 km of meer', vertelde de woordvoerder van het Kremlin, Dmitry Peskov, aan een verslaggever van het tv-kanaal Rossiya-1.


15:13

Betogers staan stil bij verjaardag Russische dissident Navalni

Op de 47e verjaardag van de gevangen Russische dissident Aleksej Navalni hebben mensen in Rusland en elders gedemonstreerd voor zijn vrijlating. In meerdere Russische steden stonden hier en daar mensen met posters, maar zij werden onmiddellijk gearresteerd, melden burgerrechtenactivisten. Ook in onder meer Japan, Australië en Georgië werd stilgestaan bij het lot van Navalni.

De bekendste Russische criticus van het Kremlin-regime zei dat hij in een goede bui was, hoewel hij natuurlijk liever bij zijn familie zou zijn dan in een gevangenenkamp. 'Maar de manier waarop het leven werkt is dat maatschappelijke vooruitgang en een betere toekomst alleen kunnen worden bereikt als een bepaald aantal mensen bereid is om de prijs te betalen voor hun recht op hun overtuigingen', schreef hij.


14:15

President Zelenski: oorlog kostte 500 kinderen het leven

De president van Oekraïne, Volodymyr Zelenskiy, heeft gezegd dat de oorlog van Rusland, die nu al 16 maanden duurt, aan minstens 500 Oekraïense kinderen het leven heeft gekost. Zelenski noemde het aantal uren nadat reddingswerkers het lichaam hadden gevonden van een tweejarige die was omgekomen bij een van de laatste Russische aanvallen, meldde AP.


13:46

Russische guerilla's claimen krijgsgevangenen te maken

Een groep pro-Oekraïense Russische strijders zegt twee Russische soldaten gevangen te hebben genomen tijdens gevechten in de Russische regio Belgorod en boden aan hen te ruilen tijdens een persoonlijke ontmoeting met de regionale gouverneur.

De gezamenlijke verklaring van het Legioen van de Vrijheid van Rusland en het Russische Vrijwilligerskorps werd op het Telegram-kanaal van eerstgenoemden geplaatst. Reuters kan de bewering niet onafhankelijk verifiëren.


13:20

Rusland: Oekraïne beschiet markt in Shebekino

Volgens de gouverneur van de Russische regio Belgorod hebben Oekraïense troepen een markt in de stad Sjebekino beschoten, ongeveer 7 km van de Oekraïense grens, maar is niemand gewond geraakt.

Hij zei dat de beschietingen brand hadden veroorzaakt in de buurt van de markt van de stad, een privéterrein en een graanopslagplaats. Reuters kon zijn verhaal niet onmiddellijk verifiëren. 'Hulpdiensten zijn ter plaatse', schreef gouverneur Vjatsjeslav Gladkov op de berichtenapp Telegram.


13:00

Bijna helft schuilkelders Kiev ongeschikt

Een hoge Oekraïense regeringsfunctionaris sprak zondag zijn 'ongeloof' uit nadat hij had vernomen dat bijna de helft van de schuilkelders in Kiev die tijdens een eerste controle waren geïnspecteerd, gesloten of ongeschikt voor gebruik waren.

President Volodymyr Zelenskii beval vrijdag een inspectie van alle Oekraïense schuilkelders, een dag nadat drie mensen omkwamen in Kiev toen ze er geen konden bereiken tijdens een Russische luchtaanval, meldde Reuters.


11:20

Macron provoceert oostelijke EU-lidstaten

De Europese Unie trekt opmerkelijk eensgezind op in de oorlog in Oekraïne, de vraag is hoe lang die eenheid nog stand houdt. Dat zegt hoogleraar hedendaagse Europese geschiedenis Mathieu Segers van de Universiteit Maastricht in BNR De Wereld. De Franse president Emmanuel Macron hintte afgelopen week op vredesbesprekingen tussen Moskou en Kiev, Oost-Europese EU-lidstaten zijn daar allesbehalve blij mee.


10:06

Rusland: Oekraïne blijft Belgorod beschieten

Oekraïense troepen blijven de Russische regio Belgorod beschieten, dat zegt gouverneur Vyacheslav Gladkov. 'Vannacht was het behoorlijk onrustig', zei Gladkov op het Telegram-kanaal, eraan toevoegend dat de districten Shebekino en Volokonovsky 's nachts 'veel' schade opliepen door beschietingen.

Meer dan 4.000 mensen werden overgebracht naar tijdelijke onderkomens in de regio, die in het zuiden en westen grenst aan Oekraïne, zei Gladkov.


09:20

Rusland: 5 drones boven Krim neergehaald

Vijf drones werden neergeschoten en vier werden gestoord en raakten hun doel niet in Dzhankoi op de Krim, zei een door Rusland geïnstalleerde functionaris op het schiereiland dat Moskou in 2014 annexeerde van Oekraïne vandaag. Reuters kon het bericht niet onafhankelijk verifiëren.


09:18

Duitse zeepmaker mag activiteiten Rusland terugkopen

De Duitse zeepmaker Henkel, bekend van merken als Pritt en Persil, heeft de mogelijkheid om zijn activiteiten in Rusland binnen nu en tien jaar terug te kopen. Voorwaarde is wel dat de omstandigheden in en de relatie met dat land 'fundamenteel' veranderen. Dat zei Henkel-topman Carsten Knobel in een interview met de krant Rheinische Post.

Een staakt-het-vuren of een einde aan de oorlog met Oekraïne is niet genoeg, aldus Knobel. De bepaling die het terugkopen mogelijk maakt, is opgenomen in een overeenkomst die getekend is in april. Daarmee werden de zakelijke activiteiten van Henkel in Rusland verkocht aan een vereniging van lokale investeerders. Met die verkoop was ongeveer 600 miljoen euro gemoeid.


06:45

Opnieuw raketaanvallen op Oekraïne

Rusland lanceerde vanochtend vroeg een golf van luchtaanvallen op Oekraïne, waarbij luchtverdedigingssystemen alle raketten en drones afsloegen die Kiev naderden, aldus militaire functionarissen van de stad.

'Volgens voorlopige informatie heeft geen enkel luchtdoel de hoofdstad bereikt', meldde Serhiy Popko, het hoofd van de militaire administratie, zondag vroeg online. 'De luchtverdediging heeft alles wat op weg was naar de stad al bij hun nadering vernietigd.'

Dit is de stand van zaken op zondag 4 juni

Oekraïne is klaar om zijn langverwachte tegenoffensief te beginnen om door Rusland bezet gebied te heroveren, zei president Volodymyr Zelenski in een gisteren gepubliceerd interview.

De Oekraïense plannen voor het tegenoffensief liggen nog steeds op schema, vertelde de onderminister Volodymyr Havrylov van Defensie gisteren aan Reuters.

Het Oekraïense plan voor het tegenoffensief is 'zeer indrukwekkend en kan slagen, vertelde generaal David Petraeus in het BBC Radio 4 programma Today, eraan toevoegend dat de Oekraïners 'vastbesloten zijn om hun land te bevrijden'. Petraeus, die aan het hoofd stond van de CIA en internationale troepen leidde in Irak en Afghanistan, is onlangs in Kiev geweest voor een ontmoeting met president Zelenski en anderen.

De Russische huurlingenleider Jevgeni Prigozjin heeft gezegd dat Kremlin facties de staat vernietigen door te proberen tweedracht te zaaien tussen hem en Tsjetsjeense strijders. Hij zei zaterdag dat een geschil tussen hem en Tsjetsjeense strijdkrachten was opgelost. Maar de Wagner-chef gaf de schuld van de onenigheid aan niet-geïdentificeerde Kremlin-facties, die hij 'Kremlin-torens' noemt.

Jevgeni Prigozjin zei dat hij bereid was strijders te sturen naar de regio Belgorod, die grenst aan Oekraïne en die zwaar beschoten wordt.

De president van Kirgizië heeft gezegd dat zijn voormalige Sovjetrepubliek bereid is om met de EU samen te werken. Sadyr Japarov, wiens land een bondgenoot van Moskou is, zei zaterdag: 'Kirgizië is bereid om hand in hand met de Europese Unie samen te werken om gedeelde problemen op te lossen, de dialoog aan te moedigen en duurzame oplossingen te vinden'.

De Indonesische minister van Defensie, Prabowo Subianto, heeft een vredesplan voorgesteld voor de oorlog in Oekraïne, waarin hij oproept tot een gedemilitariseerde zone en een VN-referendum in wat hij betwist gebied noemt. Het voorstel werd echter afgewezen door Oekraïne.

Het Kremlin heeft westerse journalisten geweerd uit het 'Davos van Rusland'. Het Kremlin zei dat journalisten uit 'onvriendelijke landen' niet worden toegelaten tot het internationale economische forum in Sint-Petersburg, dat op 14 juni begint en dat president Vladimir Poetin heeft gebruikt om de Russische economie voor te stellen aan wereldwijde investeerders.

De gedwongen inzet van Russische VDV-troepen in Bachmoet terwijl de huurlingen van Wagner zich terugtrekken, betekent dat 'de hele Russische troepenmacht waarschijnlijk minder flexibel zal reageren op operationele uitdagingen', aldus het Britse Ministerie van Defensie.

Tijdens een inspectie van meer dan 4.800 schuilplaatsen, waren er 252 afgesloten en nog eens 893 'ongeschikt voor gebruik', zei het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken via haar persdienst. De burgemeester van Kiev, Vitali Klitschko, zei gisteren dat de autoriteiten van de hoofdstad meer dan 1.000 klachten hadden ontvangen over vergrendelde, vervallen of ontoereikende schuilkelders binnen een dag na de lancering van een online feedbackdienst.

Rusland heeft gezegd dat het zich weer volledig zal houden aan het nucleaire wapenbeheersingsverdrag van de New Start als Washington zijn 'vijandige houding' tegenover Moskou opgeeft, meldden Russische persbureaus, onder vermelding van de onderminister van Buitenlandse Zaken, Sergei Ryabkov.

Dit liveblog komt onder meer tot stand op basis van berichtgeving door eigen BNR-correspondenten en -redacteuren, The Guardian, ANP, Al Jazeera, Reuters, Associated Press, CNN, BBC, CNBC en Agence France-Presse. Ook maakt BNR online gebruik van berichten van de persbureaus Tass en RIA Novosti (Rusland) en Belta (Belarus). Omdat berichtgeving van deze bureaus niet verifieerbaar is en niet als onafhankelijk gekwalificeerd kan worden, wordt in deze gevallen expliciet vermeld waar de berichtgeving vandaan komt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen