Internationaal4 jun '23 12:07

Opnieuw rellen in Leipzig

Auteur: Mark van Harreveld

Voor de tweede nacht op rij raakten linkse demonstranten en de politie slaags in het Oost-Duitse Leipzig. Demonstranten wierpen wegblokkades op, ontstaken vuren en gooiden stenen en flessen naar agenten, aldus de politie. Inzet van de gewelddadigheden is de veroordeling van een vrouw tot vijf jaar gevangenisstraf wegens aanslagen op neonazi's.

Voor de tweede nacht op rij raakten linkse demonstranten en de politie slaags in het Oost-Duitse Leipzig. Demonstranten wierpen wegblokkades op, ontstaken vuren en gooiden stenen en flessen naar agenten, aldus de politie.
Voor de tweede nacht op rij raakten linkse demonstranten en de politie slaags in het Oost-Duitse Leipzig. Demonstranten wierpen wegblokkades op, ontstaken vuren en gooiden stenen en flessen naar agenten, aldus de politie. (ANP / Associated Press / Robert Michael)

Een Duitse rechtbank veroordeelde Lina E. woensdag tot een gevangenisstraf van vijf jaar en drie maanden, maar liet haar vrij in afwachting van een hoger beroep omdat ze sinds 2020 vastzat. De rechter achtte bewezen dat de 28-jarige extreemlinkse militant Lina E leiding gaf aan een bende die in zeker zes gevallen mensen heeft aangevallen met hamers, ijzeren staven en een honkbal.

Lina E. werd samen met drie medeplichtigen veroordeeld. Het besluit om Lina E. vrij te laten heeft in Duitsland tot woede geleid - het impliceert dat geweld tegen extreemrechts acceptabel is. Naar verluidt voelt E. zich niet goed, ze heeft haar identiteitskaart en paspoort moeten inleveren in afwachting van het hoger beroep.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen