Internationaal5 jun '23 12:57

België onderzoekt mogelijk gebruik Belgische wapens in Rusland

Auteur: Mark van Harreveld

België wil tekst en uitleg van Kiev over het mogelijk gebruik van Belgische wapens door Russische anti-Kremlin-milities. Volgens de Amerikaanse krant The Washington Post is dat het geval in de Russische grensstad Belgorod. 'Ons ministerie van Defensie en zijn inlichtingendiensten zijn een onderzoek gestart en vragen om informatie om vast te stellen wat er precies is gebeurd', zegt premier Alexander de Croo.

Premier Alexander de Croo zegt 'zeer zwaar te tillen' als aan deze voorwaarden niet voldaan is. 'Het feit dat er een soort leakage zou kunnen zijn van onze wapens naar andere conflicten, is natuurlijk altijd wel een deel van de analyse geweest', zei De Croo. 'Laten we niet op de feiten vooruitlopen, maar wij zouden daar zeer zwaar aan tillen.'Raphael Lafargue
Premier Alexander de Croo zegt 'zeer zwaar te tillen' als aan deze voorwaarden niet voldaan is. 'Het feit dat er een soort leakage zou kunnen zijn van onze wapens naar andere conflicten, is natuurlijk altijd wel een deel van de analyse geweest', zei De Croo. 'Laten we niet op de feiten vooruitlopen, maar wij zouden daar zeer zwaar aan tillen.'Raphael Lafargue (ANP / Abaca Press / Raphael Lafargue)

The Washington Post trekt de conclusie op basis van foto's: Belgische wapens zijn gebruikt bij aanvallen op de Russische grensstreek Belgorod. De Russische milities die vanuit Oekraïne opereren gebruiken volgens The Washington Post automatische geweren van de Belgische producent FN Herstal. Saillant is dat de Belgische regering die aan Oekraïne heeft geleverd.

‘We zouden dit heel serieus nemen’
Alexander de Croo, premier België

De wapens die het Westen aan Oekraïne levert, mogen uitsluitend in Oekraïne zelf worden gebruikt, als verdediging tegen de Russische agressie. Dat beaamt ook de Belgische minister van Defensie Ludivine Dedonder. Volgens Dedonder staat dat daarom ook expliciet in de documenten die elke wapenlevering vergezellen.

Reguliere Oekraïense strijdkrachten

Ook wordt volgens de minister bij elke levering uitdrukkelijk herhaald dat de wapens uitsluitend door de reguliere Oekraïense strijdkrachten gebruikt mogen worden. Premier Alexander de Croo zegt 'zeer zwaar te tillen' als aan deze voorwaarden niet voldaan is. 'Het feit dat er een soort leakage zou kunnen zijn van onze wapens naar andere conflicten, is natuurlijk altijd wel een deel van de analyse geweest', zei De Croo. 'Laten we niet op de feiten vooruitlopen, maar wij zouden daar zeer zwaar aan tillen.'

Lees ook | Raketaanval op Belgorod; gouverneur wijst naar Oekraïne

'Europese wapens worden geleverd aan Oekraïne onder de voorwaarde dat ze gebruikt worden op Oekraïens grondgebied met als doel dat grondgebied te verdedigen. En we hebben strenge controles om te zien dat dit het geval is', zei De Croo die verder niet in ging op de gevolgen als het bericht waar blijkt. 'We moeten niet op de zaken vooruit lopen. Maar we zijn de situatie aan het analyseren en we zouden dit heel serieus nemen.'

Lees ook | Dolkstoot in rug Poetin: Rusland aangevallen van binnenuit

Tsjechië

Dedonder en zijn ambtgenoot van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib gaan de Oekraïense autoriteiten om uitleg vragen over Belgische wapens die door milities op Russisch grondgebied zouden zijn gebruikt. Defensie is gestart met een onderzoek naar de beelden.

The Washington Post meldde zaterdag ook dat de Russische rebellen tijdens hun grensoverschrijdende aanval in de regio Belgorod voertuigen gebruikten die oorspronkelijk door de VS en Polen aan Oekraïne waren gegeven. En ook de geweren die in België en Tsjechië waren gemaakt.

Volg de ontwikkelingen in Oekraïne hier in ons liveblog


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen