Internationaal6 jun '23 08:38Aangepast op 7 jun '23 12:19

Mike Pence doet mee aan presidentsverkiezingen

Auteur: Mark van Harreveld

De Amerikaanse ex-vicepresident Mike Pence gaat meedoen aan de presidentsverkiezingen volgend jaar. De rechterhand van voormalig president Donald Trump heeft zich bij de verkiezingscommissie aangemeld. 'Er is één iemand die heel blij is, en dat is Donald Trump', zegt Amerika-correspondent Jan Postma.

De Amerikaanse ex-vicepresident Mike Pence gaat meedoen aan de presidentsverkiezingen volgend jaar. De rechterhand van voormalig president Donald Trump meldde zich aan bij de verkiezingscommissie, berichten Amerikaanse media.
De Amerikaanse ex-vicepresident Mike Pence gaat meedoen aan de presidentsverkiezingen volgend jaar. De rechterhand van voormalig president Donald Trump meldde zich aan bij de verkiezingscommissie, berichten Amerikaanse media. (ANP / Associated Press / Holly Ramer)

Met de komst van de 63-jarige oud-vicepresident is het aantal concurrenten van Trump toegenomen. En dat is in het voordeel van Trump, denkt Postma. De situatie lijkt sterk op de voorverkiezingen van 2016 - veel kandidaten waarbij één kandidaat er bovenuit stak: Donald Trump.

De vraag is hoe Pence zich gaat profileren en of hij zich gaat afzetten tegen Trump. Pence is een zeer christelijke, conservatieve kandidaat die heel streng is op abortus. Volgens Postma komt hij daarmee in het vaarwater van Tim Scott, een zeer christelijk Congreslid dat zich onlangs verkiesbaar stelde.

Lees ook | DeSantis kiest religieuze aftrap van campagne

Onwaarschijnlijk dat Pence zich hard gaat afzetten tegen Trump, denkt Postma. Dat heeft hij tot nu toe niet gedaan hoewel hij daar alle reden toe had. Tijdens de Capitoolbestorming wilden Trump-aanhangers hem lynchen, Trump trad daar nauwelijks tegenop. Pence was daar aanvankelijk stil over, vervolgens voorzichtig kritisch.

Het lijkt Postma onwaarschijnlijk dat Pence dat na twee jaar nog gaat doen - hij wil de Trump-supporters niet tegen zich in het harnas jagen. 'Dat maakt zijn kandidatuur moeilijk, het is een balanceeract.' Trump zal aan de andere kant minder scrupules hebben om Pence vol aan te pakken, maar dat heeft hij nog niet gedaan. Postma denkt omdat zijn oud-vicepresident (nog) geen bedreiging voor hem vormt. 'Trump is een man van de cijfers, die kijkt naar peilingen en daar staat DeSantis hoog.'

Lees ook | Ron DeSantis met Elon Musk in arena voor presidentsverkiezingen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen