Internationaal8 jun '23 07:17Aangepast op 8 jun '23 13:54

'Luchtkwaliteit in New York slechter dan na 11 september'

Auteur: Samuel Hanegreefs

New York gaat net als het grootste deel van de Amerikaanse oostkust gehuld in een dikke rooklaag als gevolg van de Canadese bosbranden. 'Het lijkt wel alsof je op Mars staat', zegt correspondent David Hammelburg vanuit de Amerikaanse stad.

Al sinds eind april wordt het oosten van Canada geteisterd door bosbranden. Intussen zijn de gevolgen daarvan voelbaar in de stad New York, zo'n 4.000 kilometer verderop. De skyline verdween er onder de rook en de hemel kleurde rood.

‘Het heeft iets apocalyptisch. Alsof je op mars staat’
David Hammelburg, New York-correspondent
Als gevolg van de slechte luchtkwaliteit zijn alle buitenactiviteiten stopgezet, en 'zelfs het baseballteam van de New York Yankees speelde zijn geplande wedstrijd niet.
Als gevolg van de slechte luchtkwaliteit zijn alle buitenactiviteiten stopgezet, en 'zelfs het baseballteam van de New York Yankees speelde zijn geplande wedstrijd niet. (Foto: David Hammelburg)

'Het is hier de slechtste luchtkwaliteit sinds de jaren '80', zegt New York-correspondent Hammelburg. 'Het is zelfs erger dan na de aanslagen van 2001.' Hij beschrijft hoe de straten nagenoeg leeg zijn. En wie zich wel buiten waagt, doet dat met een mondkapje. 'Het heeft iets apocalyptisch. Alsof je op Mars staat.'

Lees ook | Manhattan gehuld in rook door Canadese bosbranden

Als gevolg van de slechte luchtkwaliteit zijn alle buitenactiviteiten stopgezet, en 'zelfs het baseballteam van de New York Yankees speelde zijn geplande wedstrijd niet. 'Toch is er veel kritiek op burgemeester Eric Adams', zegt Hammelburg. 'Velen zeggen dat hij sneller de noodklok had moeten luiden. De scholen waren bijvoorbeeld wel open, en daar waren veel ouders niet blij om.'

Grond is kurkdroog

Twee weken geleden was Hammelburg zelf nog zelf in Canada bij de bosbranden. Het verbaast hem niet dat die zo uit de hand lopen. 'Sinds het smelten van de sneeuw in Canada is er geen regen meer gevallen. De grond is kurkdroog', zegt hij. 'En er zijn onvoldoende middelen en mankracht om het vuur te blussen.' Hulp is al vanuit de VS en Europa ingevlogen om de Canadese brandweerlui bij te staan.

Lees ook | Spanje worstelt met warm weer

De verwachtingen zijn ook niet goed. Hoewel de zomer nog niet begonnen is, woeden nu vijftien keer meer branden dan gemiddeld. En de kans lijkt groot dat de komende maanden heet en droog zullen worden. 'De regering is radeloos en machteloos', aldus Hammelburg.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen