Internationaal8 jun '23 13:12

'Verwoeste dam niet bepalend voor afloop oorlog'

Auteur: Bram van Eijndhoven

Oekraïne en Rusland geven elkaar de schuld van de vernieling van de Kachovka-dam. De Oekraïense president Zelenski zegt dat het voor zijn leger fysiek onmogelijk was om de dam op te blazen, president Poetin noemt het 'een barbaarse daad'. Beide landen hebben de VN-Veiligheidsraad opgeroepen om een spoedberaad te houden over de kwestie.

De overstromingen als gevolg van de ingestorte dam worden gezien als de grootste milieuramp in decennia in Oekraïne. Oud-commandant der landstrijdkrachten Mart de Kruif meent dat met de verwoesting van de dam het offensief in een nieuwe fase is beland. 'De komende dagen zie ik de aandacht verschuiven naar de gevechten op de frontlinie, die je overal ziet oplaaien', aldus De Kruif.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over de oorlog

Buitenlandcommentator Bernard Hammelburg denkt dat hij gelijk heeft. Daarvoor ziet hij ook aanwijzingen in verhalen die Russische bloggers vanochtend plaatsen over een forse aanval in de plaats Tokmak, tussen Marioepol en Zaporizja, waarbij op grote schaal gebruik zou zijn gemaakt van Himars-artillerie. '120 voertuigen, waaronder tanks, verdeeld in vier colonnes. Dat is een behoorlijke aanval. En omdat dit van verschillende Russische bloggers komt, heb ik de indruk dat het ook waar is.'

Dorpsgek

De baas van het Wagner Group-huurlingenleger Jevgeni Prigozjin heeft in een videoboodschap opnieuw hard uitgehaald naar de Russische defensietop. Volgens hem gaan er heel veel doden vallen in het offensief dat nu is begonnen, en zijn die verliezen niet meer te verkopen aan de Russische bevolking. Hij voorziet binnen twee maanden óf een revolutie, óf dat de defensietop voor een vuurpeloton komt te staan.

Lees ook | 'Oorlog is een volgende fase ingegaan'

Prigozjin is volgens Hammelburg 'een beetje de dorpsgek van dit conflict'. Al heeft de man volgens hem ergens toch wel een punt. 'Er moeten in grote mate reguliere Russische troepen in stelling komen, en dat doen ze niet. De organisatie van de Russische krijgsmacht is en blijft één grote puinhoop. Dat is in de geschiedenis altijd zo geweest'

Niet bepalend

Door de grote overstromingen na het vernietigen van de dam is het de Russen gelukt om belangrijke toevoerlijnen van het Oekraïense leger af te sluiten. Hoewel strategisch een grote tegenvaller voor de Oekraïners, zal dit volgens Hammelburg niet bepalend zijn voor de afloop van de oorlog. Hij benadrukt dat het instorten van de dam nu vooral een enorme ramp voor beide kampen is. 'De lijken drijven door de straten, dat zegt Zelenski zelf ook. Het is echt vreselijk. En ik moet aannemen dat het aan Russische zijde niet veel beter is.'

Overstroomde straten in Cherson na de explosie bij de Kachovka-dam. Oekraïne en Rusland blijven elkaar de schuld geven van deramp. De Oekraïense president Zelenski zegt dat het voor zijn leger fysiek onmogelijk was om de dam op te blazen, president Poetin noemt het 'een barbaarse daad'.  Beide landen hebben de VN-Veiligheidsraad opgeroepen om een spoedberaad over de kwestie.
Overstroomde straten in Cherson na de explosie bij de Kachovka-dam. Oekraïne en Rusland blijven elkaar de schuld geven van deramp. De Oekraïense president Zelenski zegt dat het voor zijn leger fysiek onmogelijk was om de dam op te blazen, president Poetin noemt het 'een barbaarse daad'. Beide landen hebben de VN-Veiligheidsraad opgeroepen om een spoedberaad over de kwestie. (ANP / Anadolu Agency)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen