Internationaal7 jun '23 09:55

Frankrijk en Duitsland hernieuwen relatie tijdens intiem dinertje Macron en Scholz

Auteur: Mark van Harreveld

Met een diner in een klein restaurant in het Duitse Potsdam hebben de Franse president Macron en de Duitse bondskanselier Scholz gisteravond de relatie tussen hun landen bestendigd. Volgens historicus en Frankrijk-kenner Niek Pas van de Universiteit van Amsterdam geeft Scholz met het intieme etentje een sterk signaal af.

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz en de Franse president Emmanuel Macron in het Kochzimmer restaurant in het Duitse Potsdam.
De Duitse bondskanselier Olaf Scholz en de Franse president Emmanuel Macron in het Kochzimmer restaurant in het Duitse Potsdam. (ANP / AFP / Michael Kappeler)

Hadden Frankrijk en Duitsland vorig jaar nog een wat moeizame relatie, daar lijkt nu geen sprake meer van te zijn. Zowel Scholz als Macron lijkt de afgelopen tijd een draai te hebben gemaakt, niet in de laatste plaats in de oorlog in Oekraïne. 'Dit is een bevestiging van de hernieuwde relatie', zegt Pas.

‘Duitsland heeft al eerder die draai gemaakt die Frankrijk nu maakt, en ze vinden elkaar’
Niek Pas, Frankrijk-kenner, universitair docent Geschiedenis

Volgens de historicus zijn beide landen het niet op alle courante dossiers met elkaar eens, maar wel op de grotere geopolitiek kwesties, en dan met name waar het de oorlog in het oosten betreft. Pas ziet dat sinds het uitbreken van de oorlog met name Macron een draai richting Kiev heeft gemaakt als het gaat om steun voor Oekraïne en veiligheidsgaranties voor het land.

Lees ook | 'Macron is de flamboyante verkoper, Scholz is de saaie boekhouder'

Draaien

Probeerde Macron eerst een echt diplomatieke weg te bewandelen door de lijn met Moskou open te houden, die handelswijze heeft hij na alle kritiek achter zich gelaten. 'Formeel wordt er niet meer gesproken met Moskou. Achter de deur zal er zeker nog overleg zijn, maar naar buiten toe heeft hij veel meer en veel duidelijker steun uitgesproken voor een soeverein Oekraïne.'

Lees ook | 'Duitsland voelt zich totaal verraden door Rusland'

Macron bevindt zich draaitechnisch in goed gezelschap - ook Scholz heeft na de Russische invasie een stevige draai gemaakt door fors in te zetten op een betere defensie, steun voor Oekraïne en wapenleveranties aan Kiev. Was Duitsland aanvankelijk relatief pacifistisch georiënteerd en had het altijd de blik op Moskou gericht, dat alles is nu voltooid verleden tijd.

Lees ook | Frankrijk en Duitsland vast in verstandshuwelijk

Persoonlijk

'We zouden kunnen zeggen dat Duitsland eerder al die draai heeft gemaakt die Frankrijk nu maakt, en ze vinden elkaar.' Niet alleen op politiek en diplomatiek vlak zijn beide staatshoofden nader tot elkaar gekomen, ook op persoonlijk vlak lijkt er minder afstand te zijn tussen de twee tamelijk verschillende personages, denkt Pas.

Wat er afgezien van Oekraïne nog meer op het menu stond? Volgens Pas zal er zeker gesproken zijn over Kosovo en zullen er voorbereidende gesprekken zijn gevoerd over de aanstaande NAVO-top. 'En dan met name hoe de NAVO zich gaat opstellen ten opzichte van Oekraïne.'

Lees ook | Ontmoeting Scholz en Macron te midden van Duitse onrust


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen