
Het doel van de onderneming is het bestuderen van de interne structuur en evolutie van de aarde en gegevens leveren voor geowetenschappelijk onderzoek. Dat zegt de China National Petroleum Corporation, dat het project leidt.
Naar verwachting zal het zo’n 457 dagen duren voordat de boorkop de 11.000 meter aantikt. Chinese media prijzen het project al aan als een mijlpaal in de Chinese exploratie van de aarde. Op een congres in 2021 drong de Chinese president Xi Jinping er bij ’s lands vooraanstaande wetenschappers al op aan ‘nieuwe grenzen te verleggen’ op verschillende gebieden, waaronder de exploratie van de diepe aarde.
Lees ook | De VS verbiedt de import van goederen uit Xinjiang
‘Alsof een grote vrachtwagen over twee staalkabels rijdt’, zo vatte wetenschapper Sun Jinsheng van de Chinese Academy of Engineering tegenover persbureau Xinghua de moeilijkheid van de onderneming samen. De speciaal ontworpen apparatuur, die meer dan 2000 ton weegt, is bestand tegen ondergrondse temperaturen tot 200 graden Celsius en een atmosferische druk die 1300 keer hoger is dan op zeeniveau.
Xinjiang
Dat de onderneming plaatsvindt in de westelijke provincie Xinjiang is allesbehalve toevallig. De regio staat niet alleen bekend om de vele concentratiekampen waar China naar schatting zo’n miljoen etnische Oeigoeren vasthoudt, maar ook om zijn rijkdom aan minerale grondstoffen en olie. Vorige maand nog vond Sinopec, China’s grootste raffinagebedrijf, aanzienlijke olie- en gasstromen in een proefboring in het Tarimbekken op een diepte van meer dan 8.500 meter.
Lees ook | VN-rapport bevestigt: China schendt mensenrechten in Xinjiang
De Chinese schacht zal overigens niet de diepste zijn, dat record staat op naam van de Russen. De Kola Superdeep Borehole in het noordwesten van Rusland is met een diepte van 12.262 het diepste door mensen gemaakte gat ter wereld.