Internationaal10 jun '23 15:00

Hypersonische raket Iran kan Israël binnen 7 minuten raken

Auteur: BNR Webredactie

De wereld moest er even op wachten, maar sinds dinsdag beschikt Iran officieel over een eigen hypersonische raket, de Fattah. Naar verluidt heeft de raket, die in bijzijn van president Ebrahim Raisi onthuld werd, een snelheid van 5,1 kilometer per seconde en een bereik van 1.400 kilometer. De Fattah kan volgens Iran door raketafweersystemen heen breken. Israël mag zich zorgen gaan maken.

De Fattah heeft een snelheid waarmee het binnen 7 minuten Israel raken. Het bereik van 1.400 km is vooralsnog te gering.
De Fattah heeft een snelheid waarmee het binnen 7 minuten Israel raken. Het bereik van 1.400 km is vooralsnog te gering. (Foto: IRNA News Agency)

Afgelopen november kondigde de hoofdcommandant van de Iraanse revolutionaire Garde voor lucht- en ruimtevaart Amir Ali Hajizadeh de ontwikkeling van de Fattah aan. Saillant: hij deed dat op een evenement ter gelegenheid van de sterfdag van Hassan Tehrani Moghaddam, beter bekend als ‘de vader van de Iraanse rakettechnologie’.

Artikel gaat verder onder de tweet

Moghaddam overleed in 2011 na een explosie op een raketbasis, samen met een twaalftal andere raketgeleerden. Hoewel het regime sprak van een ongeluk, schreven westerse media de explosie toe aan Israël dat Irans technologische ontwikkelingen met argusogen volgt.

Onverslaanbaar

Volgens Iran kan de Fattah door geen enkele andere raket vernietigd worden vanwege de extreme wendbaarheid. In november nog claimde Hajizadeh dat de nieuwe raket zowel binnen als buiten de aardatmosfeer kan manoeuvreren en door elk raketafweersysteem heen kan dringen.

Wat zijn hypersonische raketten?

Hypersonisch, het woord zegt het al, betekent sneller dan het geluid. En wel minstens vijf keer de geluidssnelheid van 1,7 km per seconde. Hoewel sommige ballistische raketten ook aan deze snelheden komen, verschilt het hypersonische projectiel erin dat het minder voorspelbaar en moeilijker op te sporen is doordat de raket zowel binnen als buiten de atmosfeer kan manoeuvreren.

Volgens Iran vliegt de Fattah met een snelheid van 5,1 km per seconde en heeft het projectiel een bereik van 1.400 km, net iets minder dan de afstand tussen Teheran en Tel Aviv. Maar wat niet is kan nog komen, suggereerde Hajizadeh dinsdag toen hij zei dat al gekeken wordt naar de ontwikkeling van raketten met een bereik van 2.000 km. Met een snelheid van 5,1 km per seconde zou de Fattah in theorie Israël binnen 7 minuten kunnen treffen.

Lees ook | Rusland zet hypersonische kruisraket in tegen Oekraïne


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen