Internationaal10 jun '23 07:29

Zelfs in de cel kan Donald Trump nog president worden

Auteur: Mark van Harreveld

In theorie is het mogelijk dat Donald Trump in oranje gevangeniskleding vanuit zijn cel gekozen wordt tot president van de VS. Dat zegt jurist en Amerika-kenner Kenneth Manusama in BNR De Wereld. Trump is aangeklaagd voor het moedwillig achterhouden van dozen vol nationale defensiegeheimen die op zijn landgoed Mar-a-Lago in Palm Beach zijn gevonden.

'De corrupte regering van Biden heeft mijn advocaten laten weten dat ik ben aangeklaagd, schijnbaar vanwege de dozen-hoax', schreef Trump op het platform Truth Social. Hij schreef verder dat hij gesommeerd is om dinsdag bij de rechtbank in Miami te verschijnen
'De corrupte regering van Biden heeft mijn advocaten laten weten dat ik ben aangeklaagd, schijnbaar vanwege de dozen-hoax', schreef Trump op het platform Truth Social. Hij schreef verder dat hij gesommeerd is om dinsdag bij de rechtbank in Miami te verschijnen (ANP / Anadolu Agency / Kyle Mazza)

Voor overtreding van de spionagewet kan Trump 10 jaar de cel in gaan. Tegelijkertijd is geen wet die het de populaire Republikein verbiedt om vanuit de gevangenis campagne te voeren of om gekozen te worden tot president van de VS.

Lees ook | Trump: aangeklaagd om opslag geheime documenten

New kids on Donalds block

Het Republikeinse kamp loopt zich warm voor de presidentsverkiezingen van 2024. Stapten eerst oud-VN-ambassadeur Nikki Haley, Florida-gouverneur Ron DeSantis, senator Tim Scott en nog enkele anderen in de arena, ze hebben sinds kort gezelschap van oud-vicepresident Mike Pence en oud-gouverneur van New Jersey Chris Christie.

Lees ook | Mike Pence doet mee aan presidentsverkiezingen

Behalve de laatste lijkt echter geen van de kandidaten zich echt te durven af te zetten tegen de nog steeds populaire Trump. Volgens Manusama staat deze nog steeds aan kop en moeten de andere kandidaten 'een manier vinden om zich tot hem te verhouden'.

En dat doen ze, afgezien van Christie, omslachtig en voorzichtig. Zo durfde Pence lang niet kritisch te zijn op Trump, terwijl hij daar sinds de bestorming van het Capitool alle recht toe had, maar nu lijkt hij een draai te hebben gemaakt met zijn opmerkingen dat iemand die de Grondwet niet respecteert geen president hoort te zijn. Maar nog doet hij dat zonder Trumps naam te noemen.

Lees ook | Republikein Chris Christie kandidaat presidentsverkiezingen VS

'Eigenlijk lijken ze allemaal te wachten (...) totdat Trump misschien een uitglijder maakt. Want ze zijn allemaal gevangen door Trump die als een soort zwaard van Damocles boven de boven de markt hangt en eigenlijk alles bepaalt', zegt Manusama.

Kamikaze-Christie

Wie man en paard wél noemt: Chris Christie. De oud-gouverneur gaat er prat op dat ze in New Jersey geen blad voor de mond nemen en dat doet hij dan ook allerminst. 'De enige die echt frontaal de aanval kiest is Chris Christie, dat is altijd zijn stijl geweest.' Sommige analisten noemen hem een kamikaze-piloot die Trump in zijn val meesleept. Christie heeft er namelijk nooit een geheim van gemaakt Trump van het presidentschap af te houden en gaat er met gestrekt been in. 'Het lijkt er inderdaad op alsof hij een soort missie heeft om Trump uit de race te halen.'

Beluister hier de aflevering van BNR De Wereld

Volgens Manusama is het moeilijk om te ontwaren wie er nou precies 'een duidelijk pad heeft richting het Witte Huis langs Donald Trump en hem zou kunnen verslaan'. Als een aantrekkelijk alternatief geldt Tim Scott, de zwarte gouverneur van South Carolina. En dat is ook voor Joe Biden een belangrijke staat, Scott zou in theorie stemmen van Biden af kunnen snoepen in South Carolina. Maar ook voor Scott geldt dat hij, net als de anderen, voorzichtig is, en Trump slechts een beetje tegengas geeft.

Donkere wolken

Laat onverlet dat Trump in een paar serieuze rechtszaken met ernstige aanklachten verwikkeld is. Het zwijggeld-verhaal met de porno-actrice is de minst ernstige, en voor de bestorming van het Capitool is er volgens Manusama gewoon te weinig bewijs. Wat wél zwaar telt is de zaak waarvoor hij nu officieel is aangeklaagd: het verbergen van staatsgeheime documenten op zijn landgoed. 'De bewijzen liggen op tafel, daar kan hij waarschijnlijk gewoon gewoon niet omheen.'

‘Ze proberen allemaal een rechtvaardiging te vinden om te zeggen: stem vooral niet op Trump’
Kenneth Manusama, jurist Amerika-kenner

Afsnoepen

Zijn trouwe aanhang zal zich daar echter niks van aantrekken, die geloven Trump immers op zijn woord, voor de meer gematigde Republikein zal dit wel het verschil kunnen maken. En daar profiteren de andere kandidaten van. 'Het gaat eigenlijk om het langzaam afkalven van de andere Trump-stemmers die voorheen Trump hebben gestemd (...) en nu gewoon langzamerhand denken: het drama is me te veel. Hij is nu toch echt over de scheef gegaan.' Het zou gaan om 62 procent van de gematigde Republikeinse stemmers die dan vinden dat hij over de schreef is gegaan.

Biden vs Trump

Intussen hebben zich in het Democratische kamp nog geen serieuze tegenkandidaten voor Joe Biden gemeld, en het is onwaarschijnlijk dat dat nog staat te gebeuren - het is usance dat een zittende president bij herverkiezing niet wordt lastiggevallen door echt serieuze concurrentie. Het lijkt erop alsof de Democraten op Biden gokken omdat hij al eens eerder Trump verslagen heeft, denkt ook Manusama. Volgens de Amerika-kenner is het zelfs in het Democratische belang dat Trump opgaat voor de verkiezingen.

‘Biden is verkozen om omdat men dacht: we moeten af van Trump’
Kenneth Manusama, jurist en Amerika-kenner

'Ik denk dat iedereen het erover eens is, zeker ook de Republikeinse kandidaten die zich hebben opgeworpen, dat als Trump de kandidaat is voor de Republikeinse Partij, hij zeker weer gaat verliezen tegenover Joe Biden.'

Beluister hier de Amerika-podcast over de dominee en de straatvechter


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen