Internationaal9 jun '23 12:34

Zet je schrap: El Niño gaat zorgen voor een lange, zonnige en hete zomer

Auteurs: Jorn Lucas en ANP

De wereld gaat de komende jaren te maken krijgen met de gevolg van het weerverschijnsel El Niño. Wetenschappers van de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) melden dat het weerfenomeen is begonnen. 'Je houdt je hart vast voor de andere gebieden die te maken gaan krijgen met extremen, waaronder ook Europa', zegt Reinout van den Born, meteoroloog van Weer.nl.

De afgelopen drie jaar koelde de Stille Oceaan juist af door de tegenhanger van El Niño, La Niña. In maart concludeerden meteorologen al dat die periode voorbij was en dat de opwarming van de oceaan aanstaande was. De laatste keer dat de wereld te maken had met een El Niño, was in 2018-2019.

Lees ook | Nieuwe aanpak water nodig vanwege droogte

Wetenschappers van de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) melden dat het weerfenomeen El Niño is begonnen.
Wetenschappers van de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) melden dat het weerfenomeen El Niño is begonnen. (ANP / AFP)

Golfstroom

Het weerfenomeen heeft te maken met een golfstroom op de evenaar van oost naar west, tussen Peru en Indonesië. 'Als het een La Niña is, is het zeewater in dat gebied kouder dan normaal. El Niño is het warme broertje; dan ligt de temperatuur van de veel hoger dan normaal', legt Van den Born uit.

Volgens het NOAA kan het natuurverschijnsel verschillende gevolgen hebben op verschillende locaties, van hevige regen en tropische stormen tot juist extreme droogte. Klimaatverandering kan bepaalde effecten van El Niño afzwakken, maar andere juist versterken. Veel van de warmste jaren die wereldwijd zijn gemeten waren tijdens El Niño's.

Lees ook | Droogte maakt olijfolie onbetaalbaar

Niet alleen de bosbranden in Canada zijn een voorbeeld van de effecten van El Niño. In het zuidwesten van de Verenigde Staten was het steeds droog en heet, waar ze juist een enorm natte winter achter de rug hebben met overstromingen en sneeuw. Canada was nat en koud, daar is het nu heet en met bosbranden. Australië was de afgelopen drie jaar heel nat, maar dat continent gaat te maken krijgen bosbranden en hitte.

Europa gaat hier ook mee te maken krijgen, zegt Van den Born. 'De afgelopen jaren was het heel droog in het zuiden van Europa door hogedrukgebieden. Nu liggen die gebieden boven het noorden van Europa, waardoor de buien nu in het zuiden van Europa vallen en het noorden te maken krijgt met droogte en hitte.'

Lees ook | Nature: Noordpool in 2030 ijsvrij

Extreme temperaturen

De verwachte, wereldwijde, temperatuurrecords zullen zich volgend jaar gaan aandienen, denkt Van den Born. 'De stijgende lijn zit er al in en El Niño geeft daar een extra zwieper aan.' Dat betekent dat Europa, en dus ook Nederland, de komende maanden te maken gaan krijgen met een lange, zonnige en hete zomer krijgen met zeker de eerste helft ook veel droogte.

'Dat ontwikkelt zich nu al. En we weten: Als de bodem droog is en de zon schijnt, dan wordt het extra warm. Het is wachten op de echte, extreem hoge temperaturen die later in de zomer gaan komen als de wind niet meer uit het noorden maar uit het zuiden komt.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen