Internationaal10 jun '23 18:14

Liveblog | Oekraïne bevestigt tegenoffensief tegen Russische troepen

Auteur: BNR Webredactie

Het is vandaag dag 472 van de oorlog in Oekraïne. Volg het laatste nieuws over de oorlog in dit liveblog.

Dit liveblog is gesloten


17:48

Oekraïense minister: audit van 4.655 schuilkelders in Kiev teleurstellend

De Oekraïense minister van Strategische Industrie Oleksandr Kamyshin noemde de resultaten van een audit van 4.655 schuilkelders in heel Kiev 'teleurstellend'. Uit de audit bleek dat slechts 15 procentvan de schuilkelders geschikt is voor gebruik "zonder noemenswaardige problemen".

Nog eens 50 procent is 'technisch geschikt', zei Kamyshin, maar moet 'in orde gemaakt' worden. Van de onderzochte schuilkelders is 44 procent vrij toegankelijk, terwijl nog eens 21 procent binnen vijf minuten na een luchtalarm door bewakers wordt geopend voor de bewoners, meldde Sky News.

De inspecties werden vorige week bevolen door de Oekraïense president Volodymyr Zelenski nadat drie mensen omkwamen in de Oekraïense hoofdstad toen ze geen toegang hadden tot een schuilkelder tijdens een Russische luchtaanval.


16:35

Zuid-Afrika meldt China komst Afrikaanse vredesmissie Oekraïne en Rusland

De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa heeft zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping ingelicht over een aanstaande missie van Afrikaanse leiders naar Rusland en Oekraïne om te proberen vrede te bewerkstelligen, aldus Pretoria vandaag.

Ramaphosa kondigde vorige maand aan dat de Russische president Vladimir Poetin en de Oekraïense leider Volodymyr Zelensky hadden ingestemd met de ontvangst van een zeskoppige Afrikaanse delegatie, die naar verwachting deze maand een bezoek zal brengen. De delegatie zal bestaan uit de presidenten van de Republiek Congo, Egypte, Senegal, Zuid-Afrika, Oeganda en Zambia.


16:33

President Zelenski bevestigt tegenoffensief tegen Russische troepen

De Oekraïense president Volodymyr Zelenski heeft vandaag bevestigd dat er een Oekraïens tegenoffensief gaande is tegen de Russische troepen. Hij weigerde details te geven. 'Er vinden offensieve en defensieve acties plaats in Oekraïne, in welk stadium zal ik niet detail bespreken', zei Zelenski tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Canadese premier Justin Trudeau.

In de voorbije dagen hebben meerdere internationale media al gemeld dat het verwachte tegenoffensief was begonnen, maar Oekraïne hield zich op de vlakte. De Russische president Vladimir Poetin zei gisterenavond dat het Oekraïense tegenoffensief is begonnen, maar dat de aanval tot dusver onsuccesvol is. 'Het is belangrijk dat Rusland dit steeds zo aanvoelt: dat het niet lang meer heeft', reageerde Zelenski op Poetins woorden.


16:32

Rusland: Oekraïens offensief 'onsuccesvol' in regio's Donetsk en Zaporizja

Het Russische ministerie van Defensie heeft gezegd dat de Oekraïense strijdkrachten de afgelopen 24 uur 'vergeefse' pogingen hebben ondernomen om aanvallen uit te voeren ten zuiden van Donetsk en in de regio Zaporizja, evenals in het gebied van de oostelijke stad Bachmoet.

De Russische president, Vladimir Poetin, zei gisteren dat de Oekraïense strijdkrachten hun verwachte tegenoffensief waren begonnen, maar dat elke poging tot opmars was mislukt, ten koste van veel slachtoffers.


16:30

Rusland dreigt zich terug te trekken uit de graandeal

Rusland heeft gedreigd zich terug te trekken uit de graanovereenkomst met de Zwarte Zee als niet wordt voldaan aan de eisen om de export van zijn eigen voedsel en kunstmest te verbeteren. Dat zegt onderminister van Buitenlandse Zaken Sergej Vershinin. De overeenkomst die afgelopen juli werd gesloten, vergemakkelijkt de 'veilige vaart' van graan, voedingsmiddelen en meststoffen - waaronder ammoniak - voor de export naar de wereldmarkten.

'We kunnen niet tevreden zijn met de manier waarop dit memorandum wordt uitgevoerd. Er blijven belemmeringen voor onze export.' Hoewel Russische export van voedsel en kunstmest niet onder Westerse sancties valt, zegt Moskou dat beperkingen op betalingen, logistiek en verzekeringen een belemmering zijn geweest voor zendingen.


16:27

Ontvoerde Russische legercommandant: Wagner veroorzaakt anarchie aan het front

Een commandant van het Russische leger beschuldigt Wagner Group ervan 'anarchie' aan het Russische front aan te wakkeren. In een online geplaatste video beweert een Russische luitenant-kolonel dat huurlingen van Wagner tijdens de strijd rond Bachmoet zijn soldaten hebben ontvoerd en gemarteld.

Ook beschuldigt de kolonel de Wagnerieten van diefstal van wapens en materieel. Voor analisten de zoveelste aanwijzing hoezeer de verhoudingen tussen de Russische strijdkrachten en de troepen van Wagner op scherp staan.


15:47

Canada doet mee aan F-16-coalitie

Canada gaat deelnemen aan de internationale coalitie om Oekraïense gevechtspiloten op te leiden. Ook maakt het land 500 miljoen Canadese dollar (omgerekend bijna 350 miljoen euro) aan militaire hulp beschikbaar voor Oekraïne, zei premier Justin Trudeau tijdens een verrassingsbezoek aan Kiev.

Ook Nederland maakt deel uit van de coalitie die Oekraïense piloten traint om F-16-straaljagers te gebruiken. Trudeau vertelde op de persconferentie, die hij samen met de Oekraïense president Volodymyr Zelenski gaf, dat zijn land beslag heeft gelegd op een Russisch Antonov-vrachtvliegtuig dat vorig jaar in Canada landde. Het vliegtuig wordt overgedragen aan Oekraïne.


14:09

Moskou: opschorting diplomatieke banden door IJsland vernietigt bilaterale samenwerking

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de beslissing van IJsland om zijn ambassadeactiviteiten in Moskou op te schorten de bilaterale samenwerking 'vernietigt'. IJsland kondigde gisteren aan dat de activiteiten vanaf 1 augustus zouden worden opgeschort vanwege een 'historisch dieptepunt' in de commerciële, culturele en politieke betrekkingen tussen de landen.

Bij de aankondiging van zijn beslissing zei IJsland dat de diplomatieke betrekkingen niet waren verbroken en dat de ambassade zou worden heropend zodra de betrekkingen weer normaal waren.


13:00

Oekraine zegt terrein te winnen bij Bachmoet

Volgens Oekraïense functionarissen hebben hun strijdkrachten vooruitgang geboekt op delen van frontlinie bij Bachmoet. 'Tegenaanvallende Oekraïense troepen zijn de afgelopen dag tot 1.400 meter opgeschoten op een aantal delen van de frontlinie bij de oostelijke stad Bachmoet', aldus een militaire woordvoerder.

'We proberen (...)aanvallen uit te voeren op de vijand, we voeren tegenaanvallen uit. We zijn erin geslaagd om tot 1.400 meter op te rukken op verschillende delen van het front', zei de woordvoerder van het oostelijke militaire commando.


12:37

Ook laatste reactor Zaporizja uitgeschakeld

Het Oekraïense kernenergieagentschap zegt dat het de laatste werkende reactor van Europa's grootste kerncentrale in een 'cold shutdown' heeft gezet als voorzorgsmaatregel tegen overstromingen door het instorten van de Kachovka dam.

Vijf van de zes reactoren van de Zaporizja-kerncentrale, die bezet is door Russische troepen, zijn al in een staat van koude stillegging. Energoatom, het Oekraïense nucleaire agentschap, zei gisteravond in een verklaring dat er 'geen directe dreiging' was voor de Zaporizja-centrale als gevolg van de doorbraak van de Kachovka-dam verderop in de Dnjepr.


12:05

Duitse bondskanselier Scholz zegt Poetin te gaan bellen

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz is van plan binnenkort telefonisch contact op te nemen met de Russische president Vladimir Poetin om hem aan te sporen zijn troepen terug te trekken uit Oekraïne.

Scholz zei tijdens een congres van de Duitse protestantse kerk in Neurenberg dat hij Poetin in het verleden al eens telefonisch had gesproken. 'Ik ben van plan om dat binnenkort weer te doen', voegde de kanselier eraan toe.


12:00

Canadese premier Justin Trudeau is aangekomen in Kiev

De Canadese premier Justin Trudeau is in Kiev waar hij zijn respect betuigde op een gedenkplaats in het centrum van Kiev voor Oekraïense soldaten die sinds 2014 zijn gedood in de strijd tegen pro-Russische troepen. NAVO-lid Canada herbergt één van de grootste Oekraïense diaspora's ter wereld.


09:51

Britse ministerie van Defensie: Oekraïne voert belangrijke operaties is

Volgens het Britse Ministerie van Defensie hebben er de afgelopen 48 uur 'belangrijke' Oekraïense operaties plaatsgevonden in verschillende sectoren van Oost- en Zuid-Oekraïne. Oekraïne heeft 'waarschijnlijk goede vooruitgang geboekt' en is 'doorgedrongen tot de eerste linie van de Russische verdediging'. In andere gebieden 'heeft Oekraïne echter minder vooruitgang geboekt'.

Ondertussen zijn de Russische prestaties 'wisselend' waarbij sommige eenheden 'geloofwaardige manoeuvreverdedigingsoperaties hebben uitgevoerd, terwijl andere zich in wanorde hebben teruggetrokken. Er zijn meldingen van Russische slachtoffers door het terugtrekken door eigen mijnenvelden.


09:37

VS: Iran helpt Rusland met bouw drone-fabriek

Volgens de Verenigde Staten krijgt Rusland materialen van Iran die nodig zijn voor de bouw van een dronefabriek. De fabriek zou begin volgend jaar operationeel kunnen zijn. Dat zei een woordvoerder van het Witte Huis vrijdag. 'We zijn bezorgd dat Rusland met Iran samenwerkt om Iraanse drones in Rusland te gaan bouwen.'

De geplande locatie is volgens het Witte Huis in de regio Tatarstan, zo'n 800 kilometer ten oosten van Moskou. Het Witte Huis stelt ook dat Rusland honderden drones van Iran heeft gekregen die het gebruikt om Oekraïne aan te vallen. De drones werden gebouwd in Iran en verscheept via de Kaspische Zee.

Rusland ontvangt niet alleen drones, volgens de woordvoerder helpt Rusland ook Iran: 'Rusland heeft Iran ongekende samenwerking op het gebied van defensie aangeboden, onder meer op het gebied van raketten, elektronica en luchtverdediging.'

De stand van zaken op zaterdag 10 juni

De Russische president Vladimir Poetin heeft gezegd dat Oekraïne begonnen is met het tegenoffensief tegen de Russische troepen, maar dat de inspanningen 'tot nu toe zijn mislukt'.

Het waterpeil daalt geleidelijk in delen van Zuid-Oekraïne die onder water kwamen te staan na de vernietiging van de Kachovka-dam.

Volgens de VS verdiept Rusland zijn militaire samenwerking met Iran en heeft het honderden kamikazedrones ontvangen die het gebruikt om Oekraïne aan te vallen.

De Wagner-groep is beschuldigd van het aanwakkeren van 'anarchie' aan de Russische frontlinies door een van de militaire commandanten van het Kremlin.

IJsland heeft aangekondigd vanaf 1 augustus het werk op de ambassade in Rusland op te schorten, het vraagt Rusland zijn activiteiten in Reykjavik te beperken.

NAVO-bondgenoten hebben het besluit veroordeel van Rusland om zich terug te trekken uit het verdrag over conventionele strijdkrachten in Europa (CFE).

Hongarije heeft een groep Oekraïense krijgsgevangenen uit Rusland ontvangen.

De Oekraïense president Volodymyr Zelenski heeft Joe Biden bedankt voor zijn veiligheidspakket van 2,1 miljard dollar.


Dit liveblog komt onder meer tot stand op basis van berichtgeving door eigen BNR-correspondenten en -redacteuren, The Guardian, ANP, Al Jazeera, Reuters, Associated Press, CNN, BBC, CNBC, Sky News en Agence France-Presse. Ook maakt BNR online gebruik van berichten van de persbureaus Tass en RIA Novosti (Rusland) en Belta (Belarus). Omdat berichtgeving van deze bureaus niet verifieerbaar is en niet als onafhankelijk gekwalificeerd kan worden, wordt in deze gevallen expliciet vermeld waar de berichtgeving vandaan komt.Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen