Internationaal10 jun '23 16:21

Ontvoerde Russische legercommandant: Wagner veroorzaakt anarchie aan het front

Auteur: Mark van Harreveld

Een commandant van het Russische leger beschuldigt Wagner Group ervan 'anarchie' aan het Russische front aan te wakkeren. In een online geplaatste video beweert een Russische luitenant-kolonel dat huurlingen van Wagner tijdens de strijd rond Bachmoet zijn soldaten hebben ontvoerd en gemarteld.

Still uit een video waarin Wagner-baas Prigozjin de terugtrekking van Wagner uit Bachmoet aankondigt. Een commandant van het Russische leger beschuldigt Wagner Group ervan 'anarchie' aan het Russische front aan te wakkeren. In een online geplaatste video beweert een Russische luitenant-kolonel dat huurlingen van Wagner tijdens de strijd rond Bachmoet zijn soldaten hebben ontvoerd en gemarteld
Still uit een video waarin Wagner-baas Prigozjin de terugtrekking van Wagner uit Bachmoet aankondigt. Een commandant van het Russische leger beschuldigt Wagner Group ervan 'anarchie' aan het Russische front aan te wakkeren. In een online geplaatste video beweert een Russische luitenant-kolonel dat huurlingen van Wagner tijdens de strijd rond Bachmoet zijn soldaten hebben ontvoerd en gemarteld (ANP / AFP)

Ook beschuldigt de kolonel de Wagnerieten van diefstal van wapens en materieel. Voor analisten de zoveelste aanwijzing hoezeer de verhoudingen tussen de Russische strijdkrachten en de troepen van Wagner op scherp staan.

Luitenant-kolonel Roman Venevitin van 72ste Onafhankelijke Gemotoriseerde Brigade van Rusland kwam vorige week in het nieuws toen Wagner Group een video publiceerde waarin hij werd ondervraagd. Hem werd onder meer gevraagd waarom hij op Wagner-troepen heeft geschoten en of hij zich schuldig achtte. Nu is op Twitter een video verschenen waarin de kolonel Wagner onder meer beschuldigt van diefstal, ontvoering, afpersing, gedwongen rekrutering en verkrachting. Van reguliere Russische militairen welteverstaan.

Artikel gaat verder onder de tweet

Venevitins ontvoering en de daaropvolgende beschuldigingen zijn in nevelen gehuld. Volgens de Britse krant The Guardian is het niet bekend waar Venevitin, die zichzelf op de video de 'reeds voormalige commandant' noemt, zich nu bevindt. Ook is onduidelijk of hij zijn nieuwe beschuldigingen vrijwillig dan wel onder dwang heeft geuit en waarom Venevitin uit zijn functie ontheven is.

Lees ook | Wagner in Afrika - zo krijgen de Russen vaste voet op het continent

Het is niet de eerste keer dat het publiek kan meegenieten van het moddergooien tussen het Russische leger en Wagner-baas Prigozjin. Prigozjin beschuldigde het ministerie van Defensie er herhaaldelijk van zijn troepen munitie te onthouden. Ook beweerde hij dat het Russische leger zijn troepen beschoot tijdens de strijd rond Bachmoet.

Lees ook | Wagner-baas Prigozjin lijkt te waarschuwen voor staatsgreep

'De spanning met de Wagners begon voor mij en mijn brigade vanaf de eerste dagen van onze overplaatsing naar Bachmoet', zegt Venevitin in de nieuwe video, die eerder deze week naar het internet werd geüpload en naar journalisten werd gestuurd. Venevitin, wiens identiteit door familieleden aan The Guardian is bevestigd, beweerde dat zijn soldaten systematisch waren ontvoerd, misbruikt en soms onderworpen aan seksueel geweld. Hij beweerde ook dat Wagner twee T-80 tanks, vier machinegeweren, een vrachtwagen en een gepantserd gevechtsvoertuig had gestolen.

Diskrediet

Venevitin beschuldigde Prigozjin er ook rechtstreeks van 'de strijdkrachten van de Russische federatie actief in diskrediet te brengen en te proberen Wagner voor te stellen als de enige effectieve kracht in dit conflict'. De door Wagner geclaimde territoriale overwinningen zouden onmogelijk zijn geweest zonder het leger, reservisten en andere ongeregelde eenheden, zei hij.

'Totale onzin'

Prigozjin op zijn beurt verwierp de beschuldigingen, hij noemde ze 'absoluut totale onzin'. Eerder verklaarde hij dat zijn huurlingen Venevitin hadden aangehouden, ondervraagd en daarna overgedragen hadden aan de autoriteiten. Onduidelijk is echter of er een onderzoek loopt naar Venevitin of dat hij is aangehouden.

Venevitin zei dat hij in de buurt van Bachmoet door Wagner was ontvoerd. In de 'ondervragingsvideo' die later op Prigozjins sociale mediakanaal werd geplaatst, vertelde hij tegen zijn ondervrager dat hij dronken zijn troepen had bevolen een Wagner-konvooi te beschieten. Venevitin zei dat hij handelde vanwege zijn 'persoonlijke afkeer' van Wagner om zich vervolgens te verontschuldigen.

Lees ook | Kremlin straft Kadyrov, Tsjetsjeense warlord moet naar het front

In de nieuwe video zegt de kolonel echter door Wagner te zijn vastgehouden in een kelder, te zijn geslagen en met benzine te zijn overgoten. Na drie schijnexecuties werd hij voor de camera gezet en kreeg hij te horen dat hij zich moest verontschuldigen. 'De video die jullie hebben gepubliceerd van mijn ondervraging is het resultaat van druk, en dat is alles', zei hij.

Vijandigheid

De nieuwe video is de voorlopige climax van de oplopende spanning tussen Prigozjin en Venevitins 72e Brigade. In mei beschuldigde de Wagner-baas de brigade er al van zijn posities in de buurt van Bachmoet te hebben verlaten. Ook het Britse ministerie van Defensie rapporteerde toen al dat de brigade zich 'in wanordelijke staat' had teruggetrokken uit Bachmoet.

Lees ook | Wagner-baas haalt uit naar legertop: 'Uitschot, zwijnen'

Venevitin verdedigt in de nieuwe video het leger en beschuldigt Wagner van het aanwakkeren van 'anarchisme' aan het front. 'Het anarchisme dat Wagner aan het front aanwakkert is het resultaat van een spel van politieke elites die, in plaats van onze president te versterken, proberen hem te verzwakken.'

Volg de ontwikkelingen in Oekraïne hier in ons liveblog


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen