
'Dat zal gepaard gaan met heel veel geweld en ik vrees ook met behoorlijk wat slachtoffers, want dit is heel intensief grondgevecht', zegt Zandee daarover.
Het Oekraïense leger heeft de afgelopen dagen meerdere dorpen bevrijd, Kiev meldt dat het in een week tijd maar liefst 90 vierkante kilometer grondgebied op de Russen heeft heroverd. Een bagatel, gegeven de enorme lap grond die Rusland nog steeds bezet houdt. Zandee kwalificeert de huidige acties dan ook als speldenprikken, bedoeld om te sonderen waar de zwakten in de Russische linies zitten.
‘De komende weken zullen tamelijk doorslaggevend zijn voor waar Oekraïne zwakke punten vindt in dat front’
Zandee wijst erop dat het initiatief ontegenzeggelijk bij de Oekraïners ligt, het laatste Russische offensief dateert uit augustus vorig jaar. Hij spreekt dan ook van een 'ommekeer in de strijd'.
Veel geweld
Rusland meldt de vernietiging van zo'n zestien Oekraïense pantservoertuigen, volgens Zandee een indicatie dat de strijd hevig is aan het front. 'Ik denk dat dat nog veel erger gaat worden, want de komende weken zullen tamelijk doorslaggevend zijn voor waar Oekraïne zwakke punten vindt in dat front.' Daar zal Kiev vervolgens strijdkrachten naartoe gaat dirigeren om een doorbraak te forceren. 'En dat zal gepaard gaan met heel veel geweld en ik vrees ook met behoorlijk wat slachtoffers, want dit is heel intensief grondgevecht.'
Lees ook | 'Oekraïne en Rusland: nog steeds David tegen Goliath'
Patstelling
Zandee sluit het niet uit dat het tegenoffensief na de zomer weer verzandt in een patstelling, maar acht het scenario ook mogelijk dat Oekraïne er toch in slaagt om ergens er doorheen te breken. Hoe de situatie zich dan ontwikkelt hangt af van de Russische reactie - stort het front in of geven de Russen terrein prijs en stabiliseren ze hun linie? Het blijft volgens Zandee een onvoorspelbare situatie, hij wijst bovendien op de immense lengte van het front en het relatieve gebrek aan Oekraïense mankracht en middelen om langs dat hele front in de aanval te gaan.