Internationaal30 jun '23 07:02Aangepast op 30 jun '23 09:43

Polen en Hongarije blijven EU-migratiedeal dwarsbomen

Auteurs: Jorn Lucas en ANP

Polen en Hongarije blijven Europese plannen voor het migratiebeleid in de Europese Unie blokkeren. Tijdens de EU-top in Brussel hebben regeringsleiders en staatshoofden gesproken over eerder gemaakte plannen, maar beide landen weigeren vooralsnog in te stemmen. 'Dat mag, maar besluitvorming is net als worsten maken. Het zal altijd een beetje rommelig blijven', aldus premier Rutte na afloop van de eerste dag van de top.

De premiers van de twee voormalige Oostbloklanden vinden de onlangs overeengekomen afspraken over onder meer het opvangen van asielzoekers aan de buitengrenzen van Europa en het overnemen van asielzoekers onacceptabel.

Lees ook | Rutte: Relatie met Marokko verbeterd na moeilijke jaren

De Poolse premier Mateusz Morawiecki wijst de afspraken helemaal af. Hij wil geen asielzoekers opnemen en wil nieuwe afspraken over het afsluiten van de Poolse grenzen met hekken die door Brussel zouden moeten worden gefinancierd. Warschau wil in de conclusies opgenomen hebben dat de EU-landen het recht hebben hun eigen migratiebeleid te voeren en zelf te bepalen wie zij op hun grondgebied opnemen.

'Dit hebben ze eigenlijk al drie weken geleden aangekondigd', zegt Europa-correspondent Ria Cats van het FD. Toen hebben de lidstaten voor het eerst sinds zeven jaar overeenstemming weten te bereiken over migratie. Toen is onder meer besloten dat alle EU-landen gaan meehelpen met het migratiebeleid.

Helpen of betalen

'Traditionele aankomstlanden als Italië en Griekenland kunnen bijvoorbeeld asielzoekers overdragen aan andere landen als het te vol wordt. Ze kunnen het ook afkopen door 20.000 euro per niet opgenomen asielzoeker over te maken aan het betreffende land.’ Andere hulpmogelijkheden zijn het sturen van hulp op het gebied van grensbewaking of het sturen van tenten.

Maar Polen en Hongarije willen geen asielzoekers opnemen en geen hulp bieden. 'Ze willen absoluut niet akkoord gaan en zeggen eigenlijk dat dit soort onderwerpen met unanimiteit moeten worden besloten', zegt Cats. Maar voor dat standpunt is geen meerderheid. 'Ze zijn overstemd.' De bedoeling is dat er vandaag verder wordt gesproken over de migratieplannen.

Lees ook | EU-landen bereiken 'historische' doorbraak over asielbeleid

Tunesië

Een eerdere migratiedeal met Tunesië zou op deze EU-top in Brussel ook worden afgerond. 'Maar Tunesië heeft deze week gezegd er nog niet klaar voor te zijn', geeft Cats aan. Het was de bedoeling dat een eurocommissaris deze week naar het land zou afreizen om de puntjes op de i te zetten, zodat het akkoord deze dagen kon worden gepresenteerd. 'Maar de reis is op het allerlaatste moment afgeblazen. Tunesië heeft aangegeven dat ambtenaren deze week vrij zijn in verband met het offerfeest. Tunesië heeft niet willen springen.'

Volgens verschillende diplomaten zijn de benodigde documenten op tijd naar het land gestuurd. Onduidelijk is waarom Tunesië nog niet akkoord wil gaan, zegt Cats.

Lees ook | Rutte, Meloni en Von der Leyen enthousiast, maar Tunesië-deal is nog niet rond

Rutte positief

Premier Rutte verwacht daarentegen dat de migratiedeal met Tunesië volgende week alsnog afgerond kan worden. Het is de bedoeling dat Tunesië uitgeprocedeerde asielzoekers en illegale migranten terugneemt, in ruil voor hulp op het gebied van economie, energie en grensbewaking. 'En daar zit ook een zak geld bij.'

Premier Mark Rutte staat de pers te woord na afloop van de eerste dag van een EU-top in Brussel.
Premier Mark Rutte staat de pers te woord na afloop van de eerste dag van een EU-top in Brussel. (ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen