Internationaal13 aug '23 10:18Aangepast op 13 aug '23 18:18

Amerika, China en Rusland 'zitten volop in nieuwe maanrace'

Auteur: Mirthe Westrik

Na ruim vijftig jaar is het eindelijk weer zo ver: de NASA gaat terug naar de maan. Dat kondigde NASA-baas Bill Nelson deze week aan in een persconferentie. Ook Rusland en China bereiden zich voor op nieuwe ruimtemissies. 'We zitten weer volop in de nieuwe maanrace', zegt ruimtevaartdeskundige Rob van den Berg van Sterrenwacht Sonneborgh.

Na ruim vijftig jaar is het eindelijk weer zo ver: de NASA gaat terug naar de maan. Dat kondigde NASA-baas Bill Nelson gisteravond aan in een persconferentie. Ook Rusland en China bereiden zich voor op nieuwe ruimtemissies. 'We zitten weer volop in de nieuwe maanrace', zegt ruimtevaartdeskundige Rob van den Berg van Sterrenwacht Sonneborgh.
Na ruim vijftig jaar is het eindelijk weer zo ver: de NASA gaat terug naar de maan. Dat kondigde NASA-baas Bill Nelson gisteravond aan in een persconferentie. Ook Rusland en China bereiden zich voor op nieuwe ruimtemissies. 'We zitten weer volop in de nieuwe maanrace', zegt ruimtevaartdeskundige Rob van den Berg van Sterrenwacht Sonneborgh. (ANP / EPA)

Nelson kwam op de persconferentie met een 'ronkend verhaal', zo zegt Van den Berg. Artemis II, zoals de tiendaagse missie van de NASA gaat heten, staat gepland voor november 2024. De missie dient ter voorbereiding voor de reis richting Mars. 'Iedereen die ruimtevaart leuk vindt, volgt dit met spanning.' Volgens Van den Berg ligt de bouw op schema en hebben de astronauten samen de Orion-capsule van binnen bekeken. 'Ze zijn er helemaal klaar voor en ze gaan trainen om dit allemaal mogelijk te maken.'

Nieuwe ruimterace

Wat de ruimtemissie extra interessant maakt, is dat meer landen bezig zijn met nieuwe ruimtemissies. Waar vijftig jaar geleden alleen Rusland een serieuze concurrent was, is ook China nu voornemens mensen op de maan te zetten.

Lees ook | NASA wil ruimteschip rond maan, investeert in commerciële partijen

Zo gaat Rusland aanstaande vrijdag een onbemande missie naar de maan lanceren. 'Ze gaan een lander op de Zuidpool van de maan zetten, zo ongeveer op dezelfde plek waar NASA wil gaan landen', legt Van den Berg uit. 'En ook China heeft plannen om er mensen neer te zetten. We zitten volop in de nieuwe maanrace.'

Gericht op de toekomst

De Artemis II-missie wordt uitgebreider dan de Apollo-missies van een halve eeuw geleden. 'Het is een missie van ongeveer tien dagen. Ze gaan eerst uitgebreid testen of de capsule goed werkt, daarna vliegen ze in een grote baan naar de maan toe. Ze doen een half rondje om de maan, oefenen de landing en gaan dan weer terug. Er wordt gezegd dat deze oefeningen niet om Artemis II gaan, maar om de toekomst.'

Lees ook | Ruimtevaartspecialist over UFO-onderzoek: 'Toon eens bewijs'

Na vijftig jaar is de kennis over deze ruimtemissies namelijk een beetje verloren gegaan. 'Gelukkig is er veel kennis opgedaan in de tussentijd, maar dit is allemaal weer net zo spannend als destijds met het Apollo-programma', aldus Van den Berg.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen