Internationaal18 sep '23 10:55

'VS vertrouwen erop dat Kiev Kremlin niet gaat bestoken'

Auteurs: BNR Webredactie en Samuel Hanegreefs

De Oekraïense president Zelenski reist deze week naar de Verenigde Staten en rekent op een nieuw steunpakket, inclusief raketten met een bereik tot 300 kilometer. Mogelijk heeft Washington intussen voldoende vertrouwen om die te leveren, denkt defensiespecialist Peter Wijninga.

Wanneer president Zelenski donderdag met de Amerikaanse president Joe Biden om tafel zit, hoopt hij op de toezegging van een nieuw wapenpakket. 'Een van de grotere dingen op het lijstje van de Oekraïense president zijn de zogenoemde ATACMS-raketten', zegt Wijninga, verbonden aan het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. 'Dat zijn raketten met een bereik tot 300 kilometer die door de HIMARS-raketlanceerder kunnen worden afgevuurd.'

Lees ook | China en Rusland bespreken relatie met Noord Korea

Doelen op Krim en andere bezette gebieden

Dat wapen zou Kiev een enorme winst kunnen opleveren, verwacht Wijninga. 'Daarmee kunnen ze de Russen op de Krim en in de andere bezette gebieden raken', zegt hij, 'maar ook in Rusland zelf.' Dat de Amerikanen eerder twijfelden over de leverantie van zulke wapens, maar intussen wel geneigd zijn het te doen, heeft volgens de defensiespecialist te maken met een groeiend vertrouwen. 'Ik denk dat de VS weten dat als ze die wapens leveren Oekraïne er niet meteen het Kremlin mee gaat bestoken, maar wel doelen met een logistieke waarde.'

Lees ook | Terwijl Rusland blijft verliezen, sorteert Oekraïne voor op herfst- en winteroffensieven

Aan het front kan Oekraïne inmiddels weer een kleine doorbraak melden. Daar hebben troepen het dorp Klishchiivka veroverd, enkele kilometers ten zuidwesten van Bachmoet.
Aan het front kan Oekraïne inmiddels weer een kleine doorbraak melden. Daar hebben troepen het dorp Klishchiivka veroverd, enkele kilometers ten zuidwesten van Bachmoet. (ANP / dpa Picture-Alliance)
‘Het belang van dat dorpje opent de weg om Bachmoet verder in te nemen’
Peter Wijninga, defensiespecialist

Aan het front kan Oekraïne inmiddels weer een kleine doorbraak melden. Daar hebben troepen het dorp Klishchiivka veroverd, enkele kilometers ten zuidwesten van Bachmoet. 'Het belang van dat dorpje is dat het de weg opent om Bachmoet verder in te nemen', zegt Wijninga 'en misschien zelfs te omsingelen.' Voorts vermoedt de defensiespecialist dat Oekraïne op die manier Russische eenheden wil weghouden van het zuiden, waar het belangrijkste tegenoffensief plaatsvindt.

Volg de ontwikkelingen in Oekraïne hier in ons liveblog


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen